Kolme askelta alinalaiseksi

 • Tutustumisvaihe:
  Alinan konsepti herättää mielenkiinnon.
  Puhelinkontakti ketjujohtajaan tai Alina-keskuksen asiantuntijaan.
  Informaatiota yleisellä tasolla toiminnasta ja yrittäjyydestä.
  Hakemuksen täyttäminen Alina-ketjun nettisivuilla.
 • Haastatteluvaihe:
  Ensimmäinen haastattelu, jolloin käydään
  läpi yhteistyön edellytykset.
  Toinen haastattelu, jolloin käydään läpi taloutta, rahoitusta, toiminnan aloittamista ja sopimusta.
 • Sopimusvaihe:
  Liittymismaksun suorittaminen ja uuden Alina-yrityksen toiminnan
  aloittaminen yhteistyössä Alina-keskuksen asiantuntijoiden kanssa.

”Nimenomaan ihmiset ovat työpäivän suola, ja niin sen täytyykin olla tällaisella alalla.”

Taru kaipasi muutosta – ”Tämä onkin monipuolisempaa kuin osasinkaan ajatella”

Ajatus yrittäjyydestä alkoi pyöriä mielessä. Päivittäinen virastotyöaika alkoi tuntua jo liian rutiininomaiselta. Kun tarjolla oli vaihtoehto, jonka arvot ja ajatusmaailma sopivat yhteen Tarun kanssa, ratkaisu oli helppo tehdä.

LUE LISÄÄ >>>

– Nykyinen työ oli nähty. Jotain muuta pitäisi tehdä. Siitä se kumpusi.

Alina Hämeenlinna-Hattula-Janakkalan yrittäjä Taru Piekkari heräsi ajattelemaan tilannettaan vuoden 2014 aikana.

Terveydenhoitajaksi ja sairaanhoitajaksi kouluttautunut Taru toimi työterveyshoitajana isossa tehtaassa. Jotakin uutta pitäisi keksiä, sillä tarkkaan säädelty kellokorttityöaika ei tuntunut mielekkäältä.

– Ajatus yrittämisestä kyti. Halusin työllistää itse itseni ja tehdä työtä omalla tavallani, Taru kertoo.

Taru otti yhteyttä Alinaan ja ensimmäinen askel kohti yrittäjyyttä oli otettu. Hän kävi lukuisia keskusteluita Alina-ketjun johtohenkilöiden kanssa. Alinan toimintamalli vaikutti hyvältä ja omiin arvoihin sopivalta.

– Ajatus yrityksen pyörittämisestä yksin tuntui liian isolta riskiltä. Päätökseen vaikutti suuresti se tekijä, että perhe kannusti minua yrittäjyyteen. Kukaan ei sanonut, että älä nyt missään nimessä ryhdy tähän, Taru toteaa.

– Alina vaikutti fiksulta vaihtoehdolta. Arvot ja ajatusmaailma täsmäsivät. Alinassa voimme tehdä oikeasti asiakaslähtöistä työtä, jota se ei julkisella puolella ole.

Taru aloitti Alina-yrittäjänä helmikuussa 2015. Työt ovat olleet vielä monipuolisempia mitä Taru oli osannut etukäteen ajatellakaan. Yrittäjän vapaus tehdä töitä haluamallaan tavalla on vaikuttanut myös kolmen lapsen äidin perhe-elämään.

– Pitää vain yrittää unohtaa 8-16-rutiini. Se on ollut yllättävän hankalaa, eikä ajattelumaailmasta kääntäminen käynytkään ihan niin vaan. On kiva avata illalla tietokone ja tehdä silloin hommia, mikään ei ole niin orjallisesti kelloon sidottu.

– Kun saa itse suunnitella aikataulunsa, se on helpompi sovittaa myös perhe-elämään, Taru huokaa.

Yhteistyö yrittäjän ja Alina-ketjun välillä on Tarun mukaan toiminut. Yksinyrittäjällä olisi monta mutkaa matkassa enemmän. Ero normaaliin palkkatyöhön on huomattavan suuri.

– Yksinyrittämisestä puuttuisi kaikki tuki mitä nyt saan ketjulta. Myynti, markkinointi, lakipykälät, lupahakemukset, verotusasiat… Kaikki pitäisi hallita. Olisin kyllä tyhjän päällä, jos en voisi aina joltakin ketjun henkilöltä kysyä, Taru kiittelee.

– Ja aina kysynkin, jos on ongelmia. Ohjeistusta tulee ja minulla on tunne että nimenomaan asioista saa kysyä. Meillä on hyvä henki. Nyt vastaan itse hommastani ja tulosta ei tule, jos ei tee töitä. Eikä työtä saa pelätä.

Eikä Taru pelkääkään. Asiakaskohtaamiset ovat voimavara, joiden ansiosta työtä jaksaa tehdä. Sympaattiset ikäihmiset saavat hyvälle tuulelle.

– Nimenomaan ihmiset ovat työpäivän suola, ja niin sen täytyykin olla tällaisella alalla. Vaikka kuinka väsyttäisi ja ärsyttäisi, niin mieli paranee asiakkaiden kanssa rupatellessa. Ikäihmiset eivät stressaa ja höntyile, kuten me nuoremmat. Heillä on näissä asioissa järkevyyttä ja viisautta.

– Monelle on tärkeää, että jäädään juttelemaan ja juodaan kahvit. Ja ainahan tällaiseen nyt edes vähän on aikaa, Taru toteaa.