Alina-yrittäjän ominaisuudet

 • Alinalainen on yrittäjähenkinen ja haluaa kasvattaa perustettavaa yritystään
 • Alinalainen arvostaa laatua ja kehittämistä työssään
 • Alinalainen verkostoituu paikalliseen terveydenhuollon tai kotityöpalvelun kenttään
 • Alinalainen omaa alalle soveltuvan koulutuksen
 • Asenne on avoin ja yrittäjähenkinen, sekä konseptin mukaan toimiminen on työn lähtökohta. Yhtenäisellä tavalla toimimalla edistämme työmme laatua, taloudellisuutta ja tuloksellisuutta.
 • Alinalaisella on yrittäjältä vaadittava hyvä paineen- ja stressinsietokyky
 • Alinalainen sitoutuu kasvattamaan yrityksestään työnantajayrityksen

Ehdottomat edellytykset

 • Soveltuva koulutus alalta (sairaanhoitaja)
 • Ei rikosrekisteriä
 • Oma talous kunnossa
 • Alkupääoma 20 000-40 000 euroa. Mahdollista myös Finnveran PK -lainan avulla
 • Soveltuvuus alalle, A-lääkärinlausunto
 • 20 – 55 vuotias
 • Yrittäjähenkinen

”Tein jo opiskeluaikoina itselleni suunnitelman yrittäjyydestä”

Alinan Iisalmen alueen yrittäjä Minna Partti on tiennyt jo pitkään mikä hänestä tulee isona.

LUE LISÄÄ >>>>

Iisalmelaislähtöiselle Minna Partille hoiva-ala on läpikotaisin tuttua. Jo nuorena naisena alalle lähtenyt ja suvunkin kautta vahvat kytkökset ihmisten hoitamiseen saanut Minna sai ajatuksen yrittäjäksi lähtemisestä jo opiskellessaan. Kipinä hoiva-alalle oli vahva. Äiti ja sisarukset ovat myös olleet alan ihmisiä.

– Hoidimme myös oman mummomme aikanaan kotona. Tämä on sellainen työ, jota olen aina halunnut tehdä.

– Aloitin alalla jo nuorena tyttönä. Minulla ei ollut vielä koulutustakaan, mutta olin muistaakseni jo parikymppisenä lomittamassa Iisalmen molemmilla vanhainkodilla osastoapulaisena ja toisessa olin myös keittiössä, Minna muistelee.

Minnalla on työkokemusta terveyskeskuksista sekä osastoilta että kotisairaanhoidosta. Hengityshalvauspotilaita hän hoiti HUS:n palveluksessa Vantaalla viitisen vuotta ja kotikonnuilla Iisalmessa hän on ollut sotaveteraanin kotiavustajana. Töitä Minna on tehnyt välissä myös Keiteleellä ja nykyisellä asuinpaikkakunnalla Lapinlahdella. Kainuun maakuntayhtymässä vuoden työskentelyn lisäksi Minna oli muutaman vuoden ajan Paltamon Mieslahdessa myös hoitokodin johtajana.

– Kyllähän tässä sekä yksityisen että julkisen puolen toimijat ovat tulleet tutuiksi, Minna toteaa.

– Mutta kaikkea kokemusta ja osaamista voi hyödyntää nykyisessä työssä.

Ajatus yrittäjyydestä kävi Minnan mielessä jo opiskeluaikana. Kotiin tuotettava palvelu teki Minnaan vaikutuksen käydessään tutustumassa työelämään ensimmäisessä Alina-yrityksessä.

– Tutustuin Alinaan sairaanhoitajaksi opiskellessani, kun käytiin tutustumassa Kuopiossa Terttu Blombergin yrityksessä. Ketjun ideologia oli mieleeni ja ymmärsin Tertun ajatukset kotipalvelusta. Tein opintojen loppuvaiheessa vaiheessa kotisairaanhoitoon liittyvän yrittäjäsuunnitelman.

– Osastolla työskennellessä oli koko ajan tunne, että en voi palvella ihmisiä riittävän hyvin. Toimintatavat sotivat omatuntoa vastaan, sillä halusin hoitaa ihmisiä kunnolla. Ajattelin että tuo olisi niin ihana juttu, Minna kertaa.

Vuosia kuitenkin kului ja väliin mahtui monenlaisia pestejä aina osastotyöstä hoitokodin johtajaan saakka. Sitten Minnalle tuli tilaisuus muuttaa kotiseudulle.

– Kaikki läheisenikin ovat täällä. Tuumasin että nyt on se hetki. Huomasin, että Alina hakee juuri tänne yrittäjää, joten minähän ajattelin heti että tämä on minun paikkani.

Minna pyörittää nyt Alinan palveluita Ylä-Savon alueella Iisalmessa Lapinlahdelta käsin. Iisalmeen on keväällä 2016 avattu oma toimipiste ja ennestään Minnalla oli jo toimisto Nilsiässä. Kotipalvelualassa on omat hyvät puolensa myös logistiikan ja resurssien kannalta.

– Tällaisen yrityksen kun perustaa, niin siinä ei tarvitse paljoa investoida. Kalliita kiinteistöjä ei tarvita. Suosittelen kyllä lämmöllä muillekin, jotka miettivät alalle lähtöä, Minna toteaa.

Yrittäjyyden taival on sujunut Minnalta hyvin. Tomeran yrittäjä on kiitollinen ketjun antamalle panokselle hänen työntekonsa eteen.

– Tähän on ollut helppo tulla, sillä ketju on hoitanut asioita paljon etukäteen valmiiksi ja tarjoaa minulle hyvän paketin. Sen kun vaan hyppäät puikkoihin! Olen kiitollinen, että niin monet ihmiset tekevät töitä eteeni ja saan näin itse keskittyä olennaiseen.

Minna on saanut rekrytoitua hyviä työntekijöitä ja luottaa heihin täysin. Tämä onkin tärkeää, sillä toiminnot ovat maantieteellisesti isolla alueella. Yrittäjä ei voi olla joka paikassa samaan aikaan.

– Nilsiässä on hyvin itseohjautuvat työntekijät ja he kyllä soittavat tarpeen vaatiessa. Minun ei tarvitse olla siellä joka päivä. Arvostan työntekijöitäni ja pyrin pitämään heistä kiinni.

Yrittäjyys vaatii Minnan mukaan tietynlaisen luonteen ja työmäärä saattaa alkuun yllättää monet. Narujen pitää olla tiukasti hyppysissä ja hommien tulee hoitua ajallaan. Oma elämä pitää aikatauluttaa uudella tavalla.

– Pitäisi välillä osata rajoittaa, ettei tulisi istuttua niin myöhään koneella töiden parissa. Asiat pitää kuitenkin tehdä ajallaan ja tietää mitä yrityksessä tapahtuu. Paljon on työtä, mutta onneksi meillä on Alinassa ihmisiä joilta kysyä neuvoja.

– En tunne itseäni yksinäiseksi, päinvastoin. Minulla on turvallinen olo tehdä tätä työtä. Tiedän keneltä voi kysyä neuvoa tarpeen mukaan, sillä ketjuyhteistyö toimii myös meidän yrittäjien välillä.

Alina-yrittäjien joukossa on monenlaista osaamista. Vuoden 2016 alussa Alinassa oli ympäri maata jo 30 yrittäjää, joiden ammatillisen kokemuksen kirjo on valtava. Kokemuksia ja vinkkejä jaetaan puolin ja toisin.

– Pidämme yhteyttä keskenämme eri kanavia pitkin. Voin hyödyntää toisen yrittäjän osaamista. Keskustelemme paljon ihan arkisesta työstä ja siitä, miten hommat muualla pelaa. Saadaan toisilta ideoita siitä, miten voisi kehittää oman yrityksen toimintaa, Minna esittelee.

Yrittäjänä oleminen eroaa Minnan mielestä paljon, oli kokemusta sitten yksityisestä tai julkisesta sektorista. Päätäntävaltaa ja vastuuta on enemmän.

Laatu oli Minnalle tärkeä asia jo palkkatyöläisenä, joten nyt hän voi vaalia itse korkeaa laatutasoa omassa yrityksessään.

– Kun kysytään joskus, että valvotaanko yksityisyrittäjiä miten hyvin, niin voin sanoa että kyllä valvotaan. Jos laadussa havaitaan mahdollisia puutteita, tarkastuskäynnille saatetaan yksityisellä puolella tulla tuosta vaan.

Laatutaso on siis pidettävä korkealla. Asiakkaat ovatkin olleet tyytyväisiä Minnan tarjoamaan palveluun ja tästä tulee paljon kiitosta. Tyytyväinen asiakas ja tyytyväinen työyhteisö ovat voimaannuttavia asioita.

– Alina-laatu on meille tärkeää, sitä ei voi liikaa korostaa. Asiakaspalautteet otetaan vastaan, eikä niitä vain kerätä. Palautteista annetaan asiakkaille palaute ja parannettavien asioiden eteen tehdään töitä.

– Asiakkaat ovat muutenkin ihania ja tulleet tutuiksi. Saan kiitosta ja hirvittävän paljon hyvää palautetta. Se lämmittää sydäntä. Minulla on hyvä työyhteisö ja luotettavia työntekijöitä – voiko enempää toivoa? Kun näkee, että työntekijä tekee hyvää työtä, asiakas on tyytyväinen, niin siitä saa paljon voimaa itsekin, Minna kiittää.

Missä Minna näkee yrityksensä esimerkiksi viiden vuoden päästä? Yhtenä tavoitteena on saada palvelut kattamaan myös Ylä-Savon reuna-alueet.

– Minulla on näkymä ja visio että meillä on hyvin toimiva yritys ja työntekijöitä pyörii kymmenkunta Iisalmessa. Ja myös Ylä-Savon ympäristökunnissa käydään enemmän. Tavoitteena on, että asiakkaat saavat periferiaankin palveluita.

– Aina puhutaan että asukkaiden pitäisi olla yhdenvertaisessa asemassa, mutta julma totuus on että näin ei ole. Aika vaikea on antaa samaa palvelua esimerkiksi tuonne Sonkajärven tai Rautavaaran peräkolkkiin. Meiltä pystytään vastaamaan näihinkin tarpeisiin. Pääasia, että saamme tyytyväisiä asiakkaita, Minna esittelee.

Jatkosuunnitelmiakin Minnalta löytyy. Haastattelun lopuksi heitetty ajatus ei tosin taida toteutua vielä ihan lähitulevaisuudessa, sillä yrittäjällä on kotimaisemissaan nyt sen verran hyvä vauhti päällä.

– Olen joskus miettinyt, että lähtisin Espanjan aurinkorannikolle viettämään eläkepäiviä. Mutta taidanpa perustaa sinne ensin Alinan suomalaisille eläkeläisille! Katsotaan sitten, Minna heittää pilke silmäkulmassaan.