Mariannella on halu kehittää yrittäjänä sekä itseään että työyhteisöä

Pietarsaaren Alina-yrittäjä Marianne Invenius tuntee hoitotyön ja yrittäjyyden vaatimukset jo vuosien takaa. Kehittymishaluinen yrittäjä haluaa pitää ovet auki eri mahdollisuuksille ja jättää jälkensä yrittäjänä yhteisöönsä.

Harvalla hoiva-alan yrittäjällä on entuudestaan pohjalla niin monipuolista yrittäjä- ja hoitoalan kokemusta kuin pietarsaarelaisella Marianne Inveniuksella.

Ymmärrys yrittäjyyden työn luonteesta ja vaatimuksista madalsivat kynnystä lähteä Alina-yrittäjäksi. Vieläpä kun kyseessä oli mahdollisuus tehdä paluu ”omalle alalle”, Marianne päätti ryhtyä alinalaiseksi.

Monenlaista työtä on tullut jo ennen Alina-yrittäjyyttä tehtyä. Antaa Mariannen itsensä kertoa.

– Valmistuin v. 1995 kätilöksi laman pohjalle. Tein kätilön töitä, olin neuvolassa, vanhusten kanssa, tein keikkaa mihin vain pääsin. Sitten jäin äitiyslomalle ja aloitin Pentik-yrittäjänä.

Sisustusalan yrittäjänä hurahtikin melkein 15 vuotta. Marianne totesi ajanjakson opettaneen paljon ja antaneen hänelle paljon eväitä myöhempää työuraa varten. Tuon jälkeen Marianne osti LPG-laitteen ja opiskeli lymfaterapeutiksi.

– Niitä hoitoja tein oman yritykseni kautta. Sitten olin ensiavussa sairaanhoitajana, kunnes siirryin lastensuojelupuolelle. Se oli viimeisin, josta läksin Alina-yrittäjyyteen, Marianne taustoittaa.

Alinassa on jatkuva yrittäjähaku päällä eri puolille maata. Marianne huomasi Vaasaa koskevan Alinan yrittäjähakuilmoituksen.

– Kiinnostuin heti ilmoituksen nähtyäni. Enhän minä ihan Vaasassa ole, mutta päätin kysyä kuitenkin. Kiinnostuin siitä, että saisin tehdä yrittäjän töitä omalla alallani.

LPG-hoitoja tehdessään Marianne oli usein ajatellut, että olisi mukavaa tehdä hoitoalan töitä yrittäjänä. Yksin hän ei kuitenkaan ollut valmis lähtemään.

– Sitten näin Alinan ilmoituksen ja ajattelin, että tämähän olisi juuri minulle, Marianne naurahti.

Nyt oli sopiva aika

Franchising-maailma oli tuttu ennestään pitkästä Pentik-yrittäjyydestä. Lisäksi yrittäjyyden omat hyvät ja huonot puolet olivat hyvin tiedossa.

Pienen pohdiskelun jälkeen yrittäjyyden hyvät puolet alkoivat nousta enemmän esiin ja vuosia kytenyt ajatus yrittäjäksi paluusta vahvistui.

– Näen yrittäjyydessä niin paljon mahdollisuuksia. Taivas on vain rajana, Marianne paaluttaa.

– Sinulla on vapautta kehittää toimintaa ja tehdä asioita haluamallasi tavalla. Jos olet jossain työtehtävässä, sinä vain teet määrätyt asiat ja se on siinä. Yrittäjänä voit kuitenkin vaikuttaa, miten päiväsi vietät. Tilanne elää ja mahdollisuuksia on paljon.

Aina voi myös spekuloida niin etu- kuin jälkikäteen, onko nyt sopiva aika ryhtyä yrittäjäksi. Pohdintaa riittää varmasti alalla kuin alalla. Myös Marianne kävi tiukkoja pohdintoja, mutta päätyi lopulta lähteä yrittäjäksi omalle alalleen.

– Minun elämänfilosofia on sellainen, että jos saan elää vanhaksi ja istuskelen keinutuolissa, uskon katuvani enemmän niitä asioita, joita en ole tehnyt – ennemmin kuin niitä mitä teki. Tämä olisi tullut harmittamaan, jos en kokeilisi. Enkä minä korkealta tipu!

– Jos olisin odottanut vielä kymmenen vuotta, en olisi enää lähtenyt yrittäjäksi. Ehdin tehdä vielä hyvän työuran tässä iässä, Marianne muistuttaa.

Marianne tiedostaa, että hoiva-alalla ja erityisesti kotihoivassa riittää kysyntää nyt ja jatkossa.

– Hoitopalvelut muuttuvat koko ajan ja kysynnän lait pitää ymmärtää. Näin, että tämä on tulevaisuutta, tällainen hoitomuoto on tulevaisuutta ja se on järkevää hoitamista.

Marianne toimistollaan Pietarsaaren keskustassa.

”Yrittäjyys Alinassa on vastannut lupauksia”

Vaikka Mariannella on 15 vuoden kokemus franchising-yrittäjyydestä ja takana on lähes saman verran vuosia myös hoitoalalta, Alina-yrittäjyys on ollut tähän mennessä jotain muuta.

– Olen tekemisissä täysin toisenlaisen konseptin parissa yrittäjänä. Tämä on huomattavasti hitaampaa, sillä asiakas tekee isoja päätöksiä.

– Mutta yrittäjyys Alinassa on vastannut sitä, mitä minulle on luvattukin. Olen joutunut paljon mukavuusalueeni ulkopuolelle – tai kuten olen oppinut, paremminkin menestysalueen ulkopuolelle! Joudun kamppailemaan itseni kanssa tilanteissa, joissa on mentävä tulta päin, vaikka ei huvittaisi. Mutta jos haluaa kasvaa ja kehittyä, sitä ei tapahdu muuten, Marianne muistuttaa tärkeästä seikasta.

Aloittavalle yrittäjälle tulee ensimmäisen Alina-vuoden aikana eteen paljon uusia asioita, joita tämä ei etukäteen ole osannut välttämättä ajatella ollenkaan. Marianne haluaa muistuttaa jokaista yrittäjää nauttimaan myös siitä, mitä kaikkea on saanut aikaiseksi.

Monesti mielessä painaa heikkoina päivinä asiat, joita ei ole muistanut, tai ei ole vielä ehtinyt tehdä.

– Kun päivästä toiseen teet tätä työtä, harvemmin pysähdyt ajattelemaan, kuinka paljon asiat ovat menneet eteenpäin. Suurimmat investoinnit on tehty, kaikki luvat ovat kunnossa ja isot asiat on tehty.

Osastotyöhön tottuneelle hyppäys kotihoitoon voi olla aluksi haastavaa. Niin myös Mariannella.

– Minä en ollut aiemmin tehnyt kotipalvelua. Ajattelin, että ”voi hyvä Sylvi”, kun menin ensimmäisen kerran imurin kanssa asiakkaan ovelle. Ajattelin, että nyt kun ensimmäisen kerran soitan ovikelloa, se on nyt tehty. Olen voittanut itseäni paljon.

Ihmiset ovat Mariannen ilon ja energian lähde hoivatyössä. Niin on myös Laimi, jonka luona Marianne ja muut Alina Pietarsaaren hoitajat käyvät säännöllisesti.

Marianne myöntää, että toisinaan tulee ajatelleeksi palkkatyöläisen elämän helppoutta. Yrittäjällä on aina vastuu yrityksestään ja asioita tulee järjestellä joskus ajasta riippumatta.

Yrittäjänä on kuitenkin hänen mukaansa mahdollisuuksia vaikka minkälaisiin asioihin. Itseään ja yritystään voi kehittää.

– Kun teet työntekijänä vuoron loppuun ja laitat oven kiinni, se on siinä. Nyt yrittäjänä vaikka minä kuinka laitan tuota ovea kiinni, asiat tahtovat tulla perässä, Marianne naurahtaa.

– Yrittäjänä minulla on vapaus tehdä asioita haluamallani tavalla. Ja ennen kaikkea mahdollisuus tehdä valintoja, millaisen yrityksen itsellesi haluat.

Marianne kertoo olevansa luonteeltaan rakentaja, joka haluaa jättää tekemisestään jäljen yhteisöönsä.

– Haluan tästä yrityksestä oman elämäntarinan. Jos joku asia tuntuu siltä, että tuota voisin tehdä, niin sen kun vain tekee jos on mahdollisuus. Kaikesta oppii. Mahdollisuuksia on myös yhteistyön kautta vaikka mihin, kun vaan pitää silmät ja korvat auki. Pitää olla avoin.

– Myös työyhteisö merkitsee paljon, jossa työntekijällä on hyvä olla, Marianne painottaa.

Yrittäjyyden ansiosta pääsee Mariannen mielestä oppimaan hoitotyötä laajemmin kuin esim. osastotyössä ja ymmärrys siitä tulee ihan erilaiseksi. Etenkin ymmärrys siitä, mitä kaikkea tapahtuu hoitotyöhön liittyen varsinaisen hoivakäynnin ympärillä, on Mariannella lisääntynyt.

– Koen, että kaikki mitä Alinassa opin, vie minua eteenpäin johonkin.

Ketjun voima

Marianne ei olisi yksin perustanut hoiva-alan yritystä. Hän on kiitollinen siitä, että on löytänyt Alina-ketjun kumppanikseen.

– Alinassa on testattu konsepti. Minä ostan heiltä tämän paketin ja säästän energiaa sekä aikaa. Ketjussa on tieto siitä, mitä oikeasti tarvitset että homma lähtee toimimaan. Kun laitetaan monen ihmisen kokemus ja tietotaito yhteen, siinä on jo tarjolla minulle yrittäjänä valmiiksi paljon.

– Menisi hirveästi aikaa siihen, että lähtisin itse selvittämään mitkä luvat pitäisi hankkia, mikä ohjelma ostaa tietokoneeseen, jne. Täällä eri alojen osaajat antavat minulle tiedon, Marianne kiittelee.

Jos Mariannelta kysytään hoitoalan yrittäjäksi lähtemistä, hän suosittelee vahvasti ketjua ja Alinaa. Hän ei olisi omien sanojensa mukaan yrittäjä, jos tätä seikkaa jättäisi puoltamatta.

– Luotan Alinaan. Minulla on tunne, että tämä on maan paras yritys alalla, Marianne toteaa.

– Sinulla pitää olla tietty asenne työntekoon. Tämä on rehellisyyden nimissä kovaa työtä. Mutta saat työnteostasi kyllä palkan, jos olet halukas menestymään. Ja tämä antaa sinulle mahdollisuuden menestyä. Työ pitää kuitenkin tehdä.

Ja mikäpäs on työtä tehdessä, kun yrittäjän työ palkitsee tekijäänsä monelta rintamalta. Mariannelle parasta antia Alina-työssä ovat asiakkaat ja työn vaihtelevuus.

– Ihmiset ovat minun iloni ja energiani. Kun avaan oveen ja rupean juttelemaan ihmisten kanssa, saan siitä voimaa.

– Nautin kyllä siitäkin, kun joku asia hirvittää etukäteen ja selviän haasteesta. Itsensä kehittäminen on minulle tärkeää. Työpisteet vaihtuvat, ei ole yhtään samanlaista päivää, eikä tarvitse olla samalla osastolla aamusta iltaan. Tämä työ on niin laajaa, Marianne kertoo.