Sosiaalinen Tytti löysi kutsumuksensa kotityöpalveluiden parista

Olen työskennellyt Alinassa nyt reilu vuoden. Siirryin kotihoitoon kaupan alalta, jossa ehdin työskennellä melkein 20 vuotta. Kuormittava vuorotyö isossa marketissa uuvutti minut vuosien myötä ja päätin etsiä uuden työn, jossa saisin auttaa avun tarpeessa olevia. Kun luin Alinan työpaikkailmoituksen Innostuin heti. Kotipalvelutyössä saisin keskittyä asiakkaaseen ja antaa henkilökohtaista apua. Myös työnkuvan monipuolisuus sekä työpäivien ja vaihtelevuus houkuttelivat.

 

Työssäni saan keskittyä asiakkaisiin ja työtehtäviin rauhallisessa ympäristössä. Avustan asiakkaita kodin askareissa, käyn kaupassa ja avustan vaikka puhelimen käytössä. Virkistyskäynneillä juttelemme ja vaihdamme kuulumisia. Autan myös peseytymisessä ja suihkutuksissa, välillä meikkaan, laitan hiuksia ja leikkaan kynsiä. Asiakaskohtaamiset vaativat aina hyvää ihmistuntemusta ja tilannetajua. Asiakkaissa on paljon muistisairaita henkilöitä tai heitä, joilla toiminta- ja huomiokyky ovat heikentyneet sairauden myötä. Otan aina huomioon, millaisen asiakkaan luona olen, haluaako hän jutella, olla rauhassa vai tarvitseeko hän vain kuuntelijaa.

Työssäni vaaditaan järjestelmällisyyttä ja sopeutumiskykyä, koska tilanteet ja aikataulut saattavat muuttua. Tärkeää työssäni on lisäksi sosiaalisuus ja huumori. Kysyn asiakkailtani aina mitä kuuluu ja kuinka viikko sujunut. Hymyilläni pyrin saamaan positiivisuutta kohtaamisiin, vaikka asiakkaalla olisi huolia terveydestä tai maailmantilanteesta.

Työni kohokohta on ehdottomasti asiakaskohtaamiset. Saan tutustua ihmisiin, kuulla heidän taustoistaan ja ymmärtää keitä he ovat olleet esim. ennen sairastumista. Iäkkäiltä asiakkailta kuulen heidän elämäntarinoitaan ja kokemuksiaan, opin elämänasenteesta, selviytymisestä vaikeista tilanteista sekä ikääntymisen kokemuksesta.

Minut on yllättänyt kuinka hienosti ihmiset ottavat apua vastaan. Asiakkaat ovat iloisia ja he kiittävät saamastaan avusta. Harvoin olen kohdannut negatiivisia tunteenpurkauksia, ja ikävätkin asiat jutellaan asiallisesti. Mieleenpainuvia asioita on opit ja mukavat hetket asiakkaiden kanssa. Yhden luona keskustellaan historiasta ja katsellaan valokuvia, toisen luona puhutaan musiikista ja taiteesta. Välillä soitetaan urkuharmonia tai torvea.

Tulen muistamaan ensimmäisen asiakkaani varmasti loppuelämäni. Hän oli vanhempi sokea rouva, joka aikanaan oli itsekin työskennellyt ikäihmisten parissa. Opin häneltä paljon, hän oli kärsivällinen ja hyvä neuvomaan. Hän antoi hyvää palautetta ja rohkaisikin kouluttautumaan hoitajaksi. Työssäni ei vaadita erityistaitoja tai alan koulutusta, mutta nyt olen alkanut kiinnostumaan alan koulutusmahdollisuuksista, koska koulutuksen myötä voisin olla vielä paremmin avuksi asiakkaille.

Aiemmasta asiakaspalvelukokemuksesta sekä kokin koulutuksesta on suuri apu työssäni. Sain myös todella hyvän perehdytyksen. Ensimmäisellä työviikolla kävimme läpi käytännön asioita, asiakaskäyntien kirjaamisista, vaitiolovelvollisuudesta ja työturvallisuudesta. Ensimmäisille asiakaskäynneille menin yhdessä työkaverin kanssa. Itsenäisille asiakaskäynneille sain alkuun rohkaisevaa tukea työnantajalta ja tiimiltä tukea puhelimitse. Tiimin kanssa yhteistyö toimii ja meillä viljellään myös piristäviä tsemppejä ja huumoria niin livenä, kuin WhatsApp ryhmässä.

Työssäni olen nyt tiedostanut sen tosiasian, että myös minä joskus tulen tarvitsemaan apua. Asiakaskohtaamissa mietinkin, miten toivoisin, että minuun suhtaudutaan? Olenko vain yksi asiakkaista vai nähdäänkö minut persoonana?

Vapaa-aikana teen käsitöitä tai luen. Taide ja historia ovat myös sydäntäni lähellä, käyn museoissa ja taidenäyttelyissä, toisinaan maalaan tai piirrän itsekin. Ulkoilu ja luonto on tärkeää palautumiseen. Sosiaalisen työn vastapainoksi pidän myös yksinolosta mutta kulttuurielämysten jakaminen tai ulkoilu ystävien kanssa on parasta!

Tytti Ahokainen työskentelee kotityöpalvelutyöntekijänä Alinassa Naantalin ja Turun alueella.