Pohjalaisella sisukkuudella – Terhin Alina-yritys porskuttaa Seinäjoella

Vaikka Terhi Laukkonen piti jossain vaiheessa kotihoitoa ”typeränä ja tylsänä” paikkana, nyt hänen mielensä on täysin muuttunut täysin. Vaikeuksien jälkeen Terhi luotsaa nyt Seinäjoella menestyvää kasvuyritystä.

Terhi Laukkosella oli jo opiskeluajoista lähtien ollut haave sairaanhoitajana yrittäjänä toimimisesta. Hän myös muistelee lainanneensa jo yli kymmenen vuotta sitten kirjan ”Sairaanhoitajana yrittäjänä”. Kipinä yrittäjäksi on lähtenyt jo perhetaustasta.

– Äiti on yrittäjä ja veljeni on yrittäjä. Miksipä minäkin en voisi olla yrittäjä?

– Se lumipalloefekti on sitten jatkunut, sillä myös poikani ryhtyi yrittäjäksi. Pallo jatkaa kulkuaan, Terhi naurahtaa.

Terhi kertoo, että halusi jotain uutta haastetta elämään. Vaikka osastotyökin on hänen mukaansa arvokasta, silti mieli kaipasi muutosta tilanteeseen. Eräänä päivänä Terhi näki Alinan rekryilmoituksen, jossa haettiin yrittäjää Seinäjoen alueelle.

– Ajattelin heti, että olisiko se mun uusi juttu tuossa? Soitin rekrytointipäällikkö Terhi Castrénille ja sittenpä en enää päässyt tästä irti! Hän tuli tapaamaan minua ja sen jälkeen kiinnostus alkoi kasvaa sekä ajatus kypsyä.

Terhi pitää hyvää huolta niin Helvistä kuin myös tämän kissastakin.

Lopullinen päätös syntyi Lakeuden ristin juurella. Terhi-kaima Alinasta soitti ja kysyi, mihin ratkaisuun on päädytty. Ympäristö oli luonut Terhille pelkoja, jotka aiheuttivat pientä epäröintiä.

– Muistan puhelun loppuelämäni. Mietin, että minulla on vain kaksi vaihtoehtoa ja olen aivan puolivälissä. Juttelimme hetken ja samaan aikaan tyttäreni heitteli toivomuskaivoon jotain kiven murkuloita. Sitten sanoin, että ”joo, lähden mukaan”. Siinä tuli se viimeinen päätös. Taisi joku kivi osua tytöllä sopivaan kohtaan.

– Tosi moni sanoi minulle, että ”meinaatko muka pärjätä, tuleeko sulle muka asiakkaita”. Jouduin kamppailemaan niiden ajatusten kanssa hetken aikaa. Toisaalta siinä kohtaa kuohahti pohjalainen veri ja sisukkuus, mähän muuten näytän niille, että pärjään!

Ja niinhän Terhi on pärjännytkin. Alussa oli vaikeuksia, eikä asiakkaita tahtonut hyvästä etukäteismarkkinoinnista huolimatta tulla. Sitten kun asiakastilanne koheni, Terhi joutui tekemään pitkää päivää. Nyt hänellä on työntekijöitä ja kasvukäyrä vankasti mutta hallitusti yläviistoon.

– En missään vaiheessa ajatellutkaan, että luovuttaisin. Tämä työ on niin loistavaa, kun voit itse vaikuttaa kaikin puolin sisältöön ja työaikoihin, Terhi hehkuttaa.

Hän kertoo saaneensa kipinän kotihoitoon julkisella puolella ollessaan ja halu kehittää sitä omanlaiseksi kasvoi. Kotipalvelutyö on nyt juuri sellaista, mitä hän haluaakin tehdä, eikä työ edes aina tunnu työltä. Aiemmin ei kuitenkaan aina siltä tuntunut.

– En kuitenkaan voinut tehdä sitä kunnan määräysten alla, en voinut hoitaa asiakkaita omalla tavallani. Nyt voin auttaa kaikissa asioissa, mitä asiakkaalle vain eteen tulee. Ei ole vielä tarvinnut kenellekään sanoa, että en voi tätä tehdä. Tarjoamani kotihoito on nyt minun näköistä.

– Aiemmin ajattelin, että kotihoito on typerä ja tylsä paikka! Mutta kun ensimmäisen kerran kotihoitotyöhön menin, ennakkoluulot romuttuivat. Tajusin, että miksi kukaan hoitaja tekisi muuta kuin kotihoitoa! Ihastuin kertaheitolla, Terhi naurahtaa.

Haaveesta on nyt tullut totta. Terhi pyörittää menestyvää kotipalveluyritystä ja asiakkaat Seinäjoella ovat tyytyväisiä.

Yrittäjyys Alina-ketjussa on täyttänyt ne Terhin odotukset, mitä hän oli etukäteen ajatellutkin. Vaikka yrittäjän elämä on välillä raskasta, positiivinen asiakaspalaute ja kiitos hyvin tehdystä työstä auttaa jaksamaan.

Ketjun tuesta hän kokee saavansa hyvin vastinetta maksuilleen. Apua saa aina kun tarvitaan. Yksinyrittäjäksi hän ei olisi koskaan lähtenyt, eikä mieli halaja takaisin palkkatöihin.

– Täysin mahdoton ajatus, etenkin näin jälkeenpäin ajatellen. Ketju on hirveän hyvä ja tärkeä tuki. Minkään asian osalta ei tarvitse olla yksin liemessä. Saat pyytää apua koska vaan ja miten vaan. Kaikki ovat ystävällisiä ja kaikilla on hyvät hermot!

– Yrittäjyydessä on kuitenkin oman tekemisen tuntu, ja yritykseni on minun, ei kenenkään muun. Joskus tuntuu siltä, että ihminen tienaisi leipänsä helpommallakin, mutta tämä on minulle kuitenkin enemmän kuin työ. Välillä en edes koe tekeväni töitä asiakkaiden luona käydessäni, Terhi korostaa.

Parasta antia Alina-työssä onkin Terhin mukaan juuri asiakkaiden kohtaaminen.

– Kun työ tulee tehtyä ja näkee asiakkaan onnellisen ilmeen sekä huojentuneen olon, se on paras hetki päivässä. Näen että asiakas on onnellinen. Kukapa siitä ei tykkäisi?