Alina Joensuun yrittäjä Sari Korhoselta oli vielä hoiva-alan ammattilaisena yrittäjyys kokematta. Tähän astisen perusteella hän suosittelee Alinaa lämpimästi muillekin. Ketjun tuki ja brändi saavat Sarilta kiitosta.
Joensuulainen Sari Korhonen oli työurallaan jo nähnyt sekä kokenut paljon. Työura on ollut pitkä ja monipuolinen.
Yrittäjyys oli kuitenkin vielä kokematta.
– Vaihtoehto oli jäädä entiseen ja jatkaa sitä samaa. Olen suorittanut hyvinvointiyrittäjyyden opinnot jo vuonna 2007. Silloin ajattelin, että tässä voisi olla vaihtoehto, mutta asia jäi muhimaan. On ollut pieni pelko ja uskalluksen puute. En ole luottanut itseeni tarpeeksi, että kykenisin myös tähänkin, Sari taustoitti.
– Rupesin kuitenkin vakavasti miettimään, olisiko elämässä sittenkin jotain muuta. Jos oma työ alkaa tuntua siltä, että ”tämä on jo niin nähty”, pelkäsin sen näkymistä myös asiakkaillenikin.
Yrittäjä Sari Korhonen.
Sari etsiskeli vaihtoehtoja työuransa jatkolle ja kartoitti mahdollisuuksia. Lähteäkö opiskelemaan, jatkaisiko edellisessä, vaihtaisiko kokonaan johonkin uuteen? Sitten Sari päätyi Alinan nettisivuille ja huomasi, että Joensuuhun etsitään yrittäjää.
Parin klikkauksen jälkeen yhteydenottopyyntö Alinaan oli lähtenyt ja rekrytointipäällikkö Terhi Castrén otti yhteyttä Sariin. Tapaaminen sovittiin Joensuuhun ja Terhi kertoi Sarille Alina-yrittäjyydestä tarkemmin. Myös toimitusjohtaja Satu Jäntti vieraili Joensuussa ja antoi lisää tietoa.
Pitkän pohdiskelun jälkeen Sari rohkaistui tekemään päätöksen Alina-yrittäjäksi lähtemisestä.
– Ajattelin, että tässä voisi olla potentiaalia. Yrittäjyys on se osa-alue, mitä en ole vielä alallani ammatillisesti kokenut. Työllistäisin itseni ja työllistän muita.
Ratkaisu oli lopulta helppo. Sari oli varma, että hänen ammatti- ja tietotaitonsa riittäisi. Terveydenhoidon ja sairaanhoidon osaaminen on vahvalla pohjalla.
– Yrittäjäosaaminen ja talouspuoli olivat satsauskohteet. Hain Alinasta tietoa netistä ja tulin vakuuttuneeksi. Sekin vaikutti asiaan, että Alina on tästä läheltä – ei ihan omasta maakunnasta, mutta kuitenkin läheltä, Sari totesi Kuopiossa pääkonttoriaan pitävästä Alinasta.
Yrittäjyydestä on nyt kokemusta sen verran, että Sari pystyy sanomaan tietäneensä, mihin leikkiin on ryhtynyt.
– Tiesin ja odotin tätä jo päätöstäni tehdessä. Minulla on kova usko siihen, että lähiaikoina kasvu jatkuu ja saadaan yritystä ”lentoon”. Tavoitteena on siirtyä yhä enemmän kenttätyöstä vetovastuuseen ja siirtämään kapasiteettia hallintotyöhön. Yrittäjän vastuu tavallaan painaa, mutta se kuuluu asiaan, Sari toteaa realistisesti.
– Ensimmäinen vuosi on tavallaan asettautumista, eikä lomia vielä niin kauheasti pidetä. Mutta aikanaan rytmi löytyy ja pystyn jättäytymään hyvän tiimin ansiosta enemmän hallintotyöhön.
Sari käymässä asiakkaansa Anna-Liisan luona.
Sari muistuttaa, että yrityksen ja työntekijöiden lisäksi on tärkeää huolehtia myös itsestään.
– Pitää osata priorisoida asiat, mikä on tärkeää ja mikä ei. Yöunista ja omasta terveydestä ei kannata tinkiä. Aika tiivistä aikaahan tämä on alkuun ollut, mutta pitää vain opetella sietämään muutoksia. Koko ajan tulee jotain uutta, eikä valmista tule aina heti.
Alina-ketjuyrittäjäksi lähteminen oli Sarille vahvin vaihtoehto. Yksinyrittäjyys ei tuntunut järkevältä mahdollisuudelta.
– Olin sitäkin miettinyt, mutta toisaalta olisin lähtenyt puhtaalta pöydältä taulu tyhjänä. Mutta enemmänhän se olisi vaatinut. Ei olisi ollut tukea, ei testattuja toimintamalleja. Yksinyrittäjänä olisin todella tehnyt kaiken.
– En olisi ollut tässä vaiheessa lähimaillakaan samassa pisteessä. Valmis sapluuna on auttanut monessa asiassa, se luo tuen ja turvan. Asiat menevät sen ansiosta tietyllä rytmillä eteenpäin. Ja sapluuna pitää minuakin tietyissä rajoissa, Sari pohtii.
Varsinkin markkinointi ja yleinen näkyvyys Alina-brändin alla saavat Sarilta kiitosta.
– Alina on tehnyt työtä jo pitkälle etukäteen. Voin luottaa siihen, että asiat toimivat myös täällä Pohjois-Karjalassa, kuten ne ovat toimineet myös muualla maassa tähän mennessä. Ja on aivan eri lähtökohta ryhtyä brändäämään omaa toiminimeä. Näkyvyyden kasvattaminen veisi pitkään.
Pelkästään ketjun tuoman tuen varaan ei voi tuudittautua. Sari pyrkii luomaan kontakteja ja edistämään yrityksensä asiaa.
– Täytyy pohtia pitkällä tähtäimellä ja miettiä, miten saisi näkyvyyttä. Ei voi jäädä paikalleen ja jumittua. Toimistolta tai kotoa minua ei tule kukaan hakemaan, taustatyöt tehdään jossain ihan muualla.
Alina-yrittäjänä oleminen ei siis todellakaan ole pelkkää asiakastyötä. Jossain vaiheessa, etenkin alkuvaiheessa, kalenteri täyttyy varmasti enemmän kenttätyöstä, mutta kokonaisuus on kuitenkin todella laaja. Se onkin Sarin mielestä parasta yrittäjänä olemisessa.
– Pystyn pitkälti määrittelemään itse päiväni. Siinä onkin toki vielä alussa opettelemista. Vaikka asiakastyö onkin kivaa, ei kannata survoa koko kalenteria täyteen sitä. Pitää muistaa huolehtia itsestä, työntekijöistä ja yrityksen taustatöistä, Sari muistuttaa.
– On rikkaus, että ei aina tiedä millainen päivästä lopulta tulee. Edellisessä työssäni tiesin aina päivän sisällön.
Mikäli hoiva-alan ammattilaisena on harkinnut yrittäjäksi lähtemistä, Sari kannustaa kokeilemaan siipiään Alinassa. Pohja on valmiina, eikä tyhjästä tarvitse lähteä.
– Sinulla on valmis toimintamalli ja tukiverkosto, josta lähteä yhdessä miettimään ketjun kanssa. Jos vertaa Alinaa johonkin globaalimpaan firmaan, tämä on mukavan pienimuotoista. Alinassa kaikki on lähellä ja me olemme samassa hengessä ja samalla tasolla kaiken suhteen, Sari kehuu.