Työntekijätarina, lähihoitajana kotihoidossa

Olen työskennellyt lähihoitajana Naantalin Alinassa syksystä 2020 lähtien. Parasta kotihoidossa työskentelyssä on työn sekä asiakkaiden vaihtelevuus, mahdollisuus oman työn suunnitteluun sekä kiireettömyys asiakkaan luona toimiessa. Alinassa pystyn myös itse vaikuttamaan omiin työvuoroihin, ja teen työtä kahdessa vuorossa arkena sekä viikonloppuisin.

Meillä tiimiin kuuluvat tiiviisti kaikki työntekijät. Meillä lähihoitajilla on myös oma hoivatiimi sekä asiakkaiden omahoitajatiimi. Vietämme myös useamman kerran vuodessa tiimin yhteisiä työhyvinvointipäiviä, joihin kaikki osallistuvat mielellään. Esimerkiksi ennen joulukiireitä kävimme porukalla hohtogolfaamassa sekä jouluillallisella.

Asiakaskunta on hyvin monipuolista, sillä asiakkaat vaihtelevat vauvasta vaariin. Nuorin asiakkaamme on vasta neljän kuukauden ikäinen vauva, vanhin on jo 99-vuotias ikäihminen. Asiakkaisiin kuuluu myös lapsiperheitä sekä vammaisia.

Monipuolisen asiakaskunnan ansiosta yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Työpäivien sisältö vaihteleekin asiakkaan ja hänen tarpeidensa mukaan. Työni painottuu hoivaan ja työpäivä voi sisältää esimerkiksi lääkkeiden jakoa, hygieniasta huolehtimista, ravitsemuksesta huolehtimista, liikuntaa sekä erilaisia mittauksia. Asiakkaita avustetaan myös esimerkiksi asioinnissa, erilaisten hakemusten täytössä sekä kotitöissä. Hoitorutiiniin saattaa sisältyä myös esimerkiksi jalkahoitajan palvelut.

Tässä työssä ihmisen kokonaisvaltainen huomiointi on avainasemassa, ja mielenvirkistys on tärkeässä osassa. Lähihoitajana menen asiakkaan luo ja tilannekartoituksen jälkeen katsomme yksilöllisesti millaiset palvelut auttaisivat asiakasta parhaiten. Me pyrimme aina tarjoamaan asiakkaalle hänen tarpeidensa mukaista palvelua.

Mari, Alina Naantali Turku.