Aikaa ja luottamusta – Alina tarjoaa hengähdyshetken omaishoitajillekin

Sirkka Jussila on ollut puolisonsa Aaron omaishoitajana 21 vuotta. Jussilat arvostavat Alinan ja yrittäjä Sinikka Illikaisen tarjoamaa aikaa. Sinikasta on tullut lyhyessä ajassa Jussiloille luotettu hoitaja, joten Sirkka uskaltaa jättää Aaron Sinikan hoitoon vapaapäivänään.

Tie mutkittelee Iijoen vartta pitkin ja matkaa Iin kirkonkylälle on reilut 10 kilometriä. Kunnanraja tosin ehtii ylittyä ennen Jussiloiden pihaan kääntymistä, joten saavutaan vanhan Yli-Iin puolelle, joka kuuluu nykyään Oulun kaupunkiin.

”Kun poistut kotoa, niin sinun pitää pystyä heittämään ja jättämään kaikki sinne kotioven taakse.”

Sirkka Jussila on miehensä Aaron omaishoitaja. Arki ei aina ole helppoa, eikä se sitä ole ollut varsinkaan aikaisemmin. 21 vuotta kestäneen omaishoitourakkansa aikana Sirkka on nähnyt kaikenlaisia avuntarjoajia. Omaishoitaja ei ole todellakaan päässyt aina hengähtämään, vaikka tämän juuri pitäisi olla hoitokäynnin tarkoitus.

– Täällä on nähty ummikkoja, jotka eivät ole varmasti koskaan vastaavaa työtä tehneet. Kerrankin yksi tyttö oikein pelkäsi, ja kyllähän sen potilaskin aistii jos hoitaja pelkää. Vaikka Aarokin on rauhallinen, eikä syöksyile mihinkään. Ainoastaan kaatuu, jos tasapaino pettää, Sirkka puuskahtaa.

Suuren kaupungin liitoskunnan reuna-alueelle kaikki palvelut eivät aina ulotu. Jos ulottuvat, palveluiden tasosta joutuu ehkä tinkimään. Ainakin terveyspalveluihin on matkaa. Jussilat on ohjattu asioimaan esimerkiksi terveyskeskuspalveluiden osalta Kiiminkiin, johon on 45 kilometriä.

– Yli-Iissähän on Oulun kaupungin kotipalvelu, mutta heillä ei ole käynnillä aikaa olla täällä kuin 10-15 minuuttia. Meille ei sellainen kotipalvelu piisaa, Sirkka painottaa.

Yhden käynnin puitteissa on useita hoidettavia ja huomioonotettavia asioita, joten julkiselta puolelta kotiavun tarjoaminen ei yksinkertaisesti onnistu. Henkilöstöä ei Sirkan mukaan ole mitenkään niin riittävästi, että omaishoitajille kuuluvat vapaapäivät onnistuisivat.

– Täällä meillä käynyt kaupungin yksi kotihoidon päällikkö totesi, että ”miten sinä olet yksin selvinnyt tähän saakka?” No enhän minä ole älynnytkään pyytää ketään avuksi! Jotta vapaapäivät onnistuisivat, Aaro pitäisi viedä vanhainkotiin. Mutta eihän hän lähde mihinkään, koska on vielä täydessä järjessä. Ei siellä voisi keskustella kenenkään kanssa, Sirkka huokaa.

Aaro ja Sirkka Jussila

Sirkka päätti viimeistään siinä kohtaa, että ottaa palvelut yksityiseltä toimijalta. Sinikka Illikainen aloitti Alina-yrittäjänä Iissä, Oulussa ja Pudasjärvellä vuodenvaihteessa 2016. Sirkka ei tuntenut Sinikkaa sen kummemmin, mutta tiesi tämän pätevänä kotihoidon ihmisenä.

– Kuulin että Sinikka aloittaa Iissä yritystoiminnan. Soitin hänelle saman tien. Sanoin hänelle, että haluan palvelun yksityiseltä ja että meillä käy aina sama henkilö. Saanpahan pitää omaishoitajille kuuluvat vapaapäivät.

Sirkka naurahtaa, että 21 vuoden omaishoitokokemuksella hän näkee jo jalkaterän asennosta, jos jokin on Aarolla pielessä. Saman ja tutun henkilön käynnit ovat tärkeä jatkumo, sillä niin omaishoitajalle kuin – hoidettavalle jatkuva vaihtuvuus on raskasta.

– Nyt viimeksikin omaishoitajien tapaamisessa kuulin juttua, miten moni kaipailee tilannetta että aina sama henkilö kävisi. Ei se ole kiva, että joka kerta aina eri henkilö tulee. Potilas väsyy siihen, joka kerta saa selittää samat asiat uudelleen ja uutta henkilöä pitää jännittää kerta toisensa jälkeen.

– Luottamus on hirvittävän tärkeää. Voit luottaa aina samaan henkilöön, eikä tarvitse erikseen selvittää mitään.

Alina-palvelut Oulun alueella, Iissä ja Pudasjärvellä tarjoava Sinikka kertoo, että hän järjestää aina kalenterinsa niin että pääsee itse käymään Jussiloiden luona. Jos asiakkaan hoitosuhde vaatii sen, että sama henkilö käy, Alinan toimintatapoihin kuuluu aina myös järjestää asia näin.

– Kerran sanoin Aarolle, että mitä jos täällä tulisikin kerran käymään minun työntekijä. Hän vastasi, että sitten ei tarvitse tulla ollenkaan, Sinikka naurahtaa.

Mutta Sinikka on käynyt ja järjestää aina käyntinsä jatkossakin. Sirkka kiittääkin vuolaasti Alinaa ja Sinikkaa saamistaan palveluista ja luonnehtii näitä ”hirviän hyviksi”.

– Minä olen niin kiitollinen. Palvelu on täydellistä ja toiseen ihmiseen voi luottaa. Aarolla on monia sairauksia, joten sairaanhoitajana Sinikka pystyy hoitamaan häntä ja tietää myös toimintatavat eri tilanteissa.

– Parhaita ominaisuuksia hänellä ovat henkilökohtaisuus, auttavaisuus ja ammattitaito. Niihinhän sitä pitääkin panostaa. Vaikea sanoa, olisiko jossain parannettavaa. Yleensä isäntä kyselee jo aamulla avosylin, että montako tuntia tässä vielä on, mihin aikaan Sinikka tänään tulee, Sirkka hymyilee.

Tärkeimpänä asiana Sirkka nostaa Alina-palveluista luottamuksen. Perustelut eivät jätä asiaan epäselvyyttä.

– Jos lähden täältä päiväksi pois, minun ei tarvitse laittaa kuin ovi kiinni ja tiedän asioiden täällä hoituvan. Illalla tulen kotiin ja kaikki on kunnossa. Aaro ei ainakaan valita mistään, Sirkka naurahtaa.

– Heh, ei minulla tosiaan ole mitään moittimista, Aaro kommentoi viereiseltä sohvalta.

Sirkka on itse toiminut perhepäivähoitajana ja auttanut ihmisiä eri paikoissa. Hän kiittelee Sinikka-yrittäjää huolellisuudesta ja tunnollisuudesta. Alan yrittäjällä täytyy olla aito auttamisen halu, eikä Sirkan mielestä kaikista ole vastaavaan touhuun.

– Monenlaisia tarinoita on koettu ja niitä on tiedossa. Joillakin vaan touhusta ei tule yhtään mitään. Sinikka kun tuli taloon, hän sanoi minulle että ”nyt minä pidän huolen siitä, että sinä saat pidettyä vapaapäiväsi”. Hän on nähnyt tilanteemme, joten käynnit eivät ole turhia, Sirkka kertoo.

– Nyt olen vain syvästi kiitollinen siitä, että joku käy minua täällä auttamassa.

Alina ei ollut Jussiloille yrityksenä aikaisemmin tuttu, mutta Sirkka oli löytänyt tietoa nopeasti netistä. Sinikasta on nyt nopeasti tullut ”talon väkeä” Jussiloilla.

– Minä olen monelle vanhemmalle ihmiselle suositellutkin, että näitä palveluita kannattaa ostaa. Monesti kaupungin palvelussa vaan keitetään puurot, laitetaan ovet kiinni ja sanotaan samalla päivää ja näkemiin. Jos haluatte aikaa, pyytäkää omaishoitajan sijaistamispalvelut yksityiseltä. Palvelu tulee ihmistä lähelle.

Sirkalla ja Aarolla on aiempaa vertailupohjaa eri toimijoista sen verran, että he osaavat arvostaa nyt saamiaan palveluita. Omaishoitajalle on tärkeää luottaa siihen, että läheisellä on hyvä olla ja asiat hoituvat, vaikka hän ei itse olisikaan paikalla.

– Olemme niin kiitollisia Alinan palveluun. Sinikalla on kokemusta erilaisista työtehtävistä, joten hänellä on tarkkuutta hoitaa työnsä tunnollisesti.

– Kun poistut kotoa, niin sinun pitää pystyä heittämään ja jättämään kaikki sinne kotioven taakse, Sirkka korostaa.