Arpajaisvoitosta asiakkaiksi – Erkki ja Eeva arvostavat laatua

Hartikaiset päätyivät Alina Hämeenlinnan asiakkaiksi onnekkaan sattuman kautta. Yrittäjä Taru Piekkarin tekemän puhdasilmasiivouksen vaikutus tuntuu heti. Siivouksen aikana Tarulta uskaltaa kysyä neuvoa myös muissa asioissa.

Erkki ja Eeva Hartikainen ovat kotiutuneet Hämeenlinnaan eri puolilta maata. Terveydenhoitoalalla työskennellyt Eeva tuli aikoinaan Jalasjärveltä töihin Hattelmalaan. Erkki puolestaan on lähtöisin Iisalmesta.

– Aloitin siellä myyntimiehenä. Tulin tänne kauppakouluun ja jäin sen jälkeen Hattulaan myymälänhoitajaksi. Tein sen jälkeen monenlaista myyntityötä. Myin leikkuupuimureita ja traktoreita, Erkki kertaa.

Alina Hämeenlinnan yrittäjä Taru Piekkari on nykyään säännöllinen vieras Hartikaisilla. Hämeenlinnan keskustan tuntumassa jo 40 vuotta asuneen pariskunnan luokse tie toi onnekkaan sattuman kautta.

– Taru piti talvella kauppakeskus Goodmanissa avajaisiaan ja esitteli toimintaansa. Hän mittasi minulta verenpaineen ja keskustelimme samalla kotipalveluista. Sitten siellä oli vielä arvonta, jossa pääpalkintona oli kahden tunnin kotisiivous, Eeva muistelee.

– No minähän voitin sen siivouksen!

Taru kävi tekemässä Hartikaisilla Rainbow-puhdasilmasiivouksen ja tämän jälkeen hän on saanut käydä useamminkin. Erkillä on keuhkosairaus, joten puhdasilmasiivous on ensiarvoisen tärkeä ja hyvä juttu heille.

– Kun Taru saapui ensimmäisen kerran ison laitteensa kanssa siivoamaan, Erkki sanoi heti että ilma tuntuu erilaiselta. Minä en sitä samalla tavalla tietenkään huomaa, mutta pystyn kyllä itsekin havaitsemaan eron, Eeva sanoo.

– Tunnen kyllä heti siivouksen jälkeen, että minun on helpompi hengittää. Varsinkin eron makuuhuoneen osalta huomasi välittömästi. Siivous on siis hyvä tehdä näillä laitteilla säännöllisesti, Erkki toteaa.

Hämeenlinnan kaupungin kotihoito käy Hartikaisilla Erkin sairauden takia säännöllisesti, mutta Taru hoitaa siivoukset.

– Olen ihmetellyt että Taru tulee itse siivoamaan, vaikka hän on sairaanhoitaja. Sanoin hänelle, että todellako itse tulet yrittäjänä siivoamaan? Hän vastasi minulle kyllä, sillä hän tekee itse kaikkea, Eeva hämmästelee.

– Hän on käynyt meillä nyt puolisen vuotta ja olemme tyytyväisiä työn jälkeen. Ei ole mitään moittimista, Erkki kiittelee.

Hartikaiset ovat tyytyväisiä palveluihin ja kaikki on mennyt Alinan kanssa ennalta sovitun mukaisesti. Siivouspalveluille on ollut tosin tarvetta vasta kovin vähän aikaa.

– Kykenin siivoamaan kaiken itse, kunnes päätimme ottaa ulkopuolista apua vastaan. Muutama siivoaja kävi meillä aikaisemmin, mutta emme olleet heihin yhtä tyytyväisiä kuin Taruun.

Ja kun siivoajalla on sairaanhoitajan koulutus, häntä voi vaivata myös hieman muissakin asioissa.

– Olemme aina vähän kyselleet sairaanhoidollisiakin neuvoja, jos jotakin vaivoja on ilmentynyt. Kun olemme tienneet että Taru on tulossa, olen laittanut kysymyksiä muistiin. Hänellä on osaamista ja myös halua auttaa meitä näissäkin pulmissamme, Eeva kertoo kiitellen.

Eevalla tosin on ollut pieni pelko palveluita kohtaan.

– Joskus kun ovi aukeaa, pelottaa että sieltä tuleekin joku muu kuin Taru. Sitten jäisi sairaanhoidolliset vinkit ehkä saamatta! Ehkä sieltä joskus vielä siivoajakin tulee, Eeva naurahtaa.

Moni asiakas luonnollisesti haluaa, että sama hoitaja kävisi hoitokäynnillä. Alinassa tätä toivetta kunnioitetaan mahdollisimman pitkälle ja tämä on myös olennainen osa toimintaa. Hartikaiset ovat tästä tietoisia ja Alina olikin herättänyt kiinnostusta Goodmanissa pidetyissä avajaisissa, niin Eevassa kuin monessa muussakin.

– Olin heti kiinnostunut, että mikäs tämmöinen yritys on ja mitä palveluita on tarjolla. Tällaiset ovat mielestäni todella tärkeitä apua tarvitseville. Olin aivan haltioissani, kun Taru soitti että olin voittanut arvonnassa pääpalkinnon. Eikä ole tarvinnut harmitella!

Kun ihmisillä on hengitysvaikeuksia, kuten Erkin tapauksessa, puhdas ilma on kallisarvoisen tärkeä asia. Tästä syystä vanha myyntimies tykkääkin mainostaa Alinan palveluita vastaavanlaisista ongelmista kärsiville.

– Olen niin riippuvainen hengityslaitteestani ja laitteen pitää myös saada mahdollisimman puhdasta ilmaa. Kun käyn paikallisen hengitysyhdistyksen tilaisuuksissa, pitää aina testata ovatko vanhat myyntimiehen taidot vielä tallessa. Olen suositellut muillekin, että Tarun tekemistä puhdasilmasiivouksista on todella hyötyä ja ilma tuntuu puhtaammalta, Erkki painottaa ja naurahtaa päälle, että kunhan vaan ei puimureita menisi samalla kaupaksi.

– Me tiedämme, että hän tekee hyvää työtä. Olemme siitä todella vakuuttuneita. Tästä syystä voimme hyvällä omallatunnolla suositella häntä lämpimästi kenelle tahansa, Eeva hehkuttaa.

Eikä Hartikaisten suostuttelu jää pelkkään siivoukseen.

– Tietenkin hän tekee myös muuta sovittua työtä. Ei ole mitään sapluunaa, että on pakko tehdä vain sitä tai tätä. Emme ole sellaisesta sopineet. Joskus olenkin miettinyt, että pitäisi pyytää Tarua käyttämään minua kaupassa. Minulla kun ei ole ajokorttia, eikä Erkillä ole enää autoa, Eeva pohtii.

Erkki toteaa loppuun, että hänellä oli ajokortti lähes 60 vuoden ajan.

– Aikanaan kun ajelimme eri maakunnissa, Eeva ihmetteli kun luettelin taloja ja niissä asuvien ihmisten nimiä. Hän kysyi, että mistä sinä nuo kaikki tiedät. Vastasin, että myyntimiehenä ne vaan täytyi tietää, Erkki naurahtaa.