”Hoitajat tekevät mitä pyydetään ja ovat tarkkoja” – Anna-Liisa saa Alina-apua kotiin

Joensuun keskustassa asuva Anna-Liisa oli pärjännyt ihailtavan sitkeästi omillaan. Kotityöt ovat hoituneet omin voimin ja huolta on pidetty vuosien varrella myös sukulaisista, vaikka ikää on jo kunnioitettavan verran.

– Tänä vuonna täytin 97. Aika pitkäänhän tässä on pärjätty. Itselleni en ole apua hakenut, olen pärjännut ja jelppaillut aina sukulaisia joka puolella, Anna-Liisa tuumaa.

Ihan kaikkein raskaimpiin ja vaikeimpiin kotiaskareisiin ei hänkään ole kuitenkaan ymmärrettävästi enää kyennyt. Alina on käynyt hänen apunaan jo muutaman vuoden ajan.

– Lieksassa asuva tytär oli huolissaan siitä, että olin täällä yksinään. Hän on vielä työelämässä, eikä pääse täällä jatkuvasti käymään. Hän ajatteli, että pitäisi saada joku käymään, joka myös ymmärtäisi ja tietäisi, millaista apua tarvitaan ja mitä kotonani tarvitsee tehdä.

– Vastustin kyllä voimakkaasti, että kyllä minä täällä vielä pärjään, Anna-Liisa naurahtaa.

Anna-Liisalle Joensuun Alina-yrittäjä Sari Korhonen on tärkeä tuki ja turva.

Tytär otti selvää Joensuun alueen palvelutuottajista ja valitsi tutkimansa perusteella Alina Joensuun palvelut.

Koko ikänsä jalkojensa päällä työskennellyt Anna-Liisa on tottunut seisoskeluun, eikä jaloista ollut huolta ennen kuin pieni myrskypuuska kaatoi hänet pihalla ja huononsi jalkojen kuntoa.

– Siivous on kyllä vaikeaa. Jalat ovat niin huonona, että ei oikein rollaattorin kanssa onnistu. Kuuloakin olen kehunut joka paikassa, miten hyvä se on. Nyt sekin heikkeni viime keväänä yhtäkkiä, Anna-Liisa toteaa.

Alina Joensuun yrittäjä Sari Korhonen toteaa Anna-Liisalle, että hyvin hän silti pärjää.

– Voit kehua ainakin sitä, että muisti sinulla on hyvä, Sari kehaisee.

– Muistanhan minä kaikki vanhat asiat, niin kuin vanhat ihmiset aina muistavat, Anna-Liisa naurahtaa.

Anna-Liisa kuitenkin myöntää, että voimat ovat vähentyneet. Sen takia on hyvä, että joku pitää hänestä huolta. Joensuun alinalaiset käyvätkin nyt hänen luonaan aamuin ja illoin.

– Tyttärellä oli tarkoitus, että en ainakaan yksinäni kuole, Anna-Liisa vakavoituu hetkeksi.

– Mutta kyllä näiden tyttöjen kanssa on pärjätty hyvin. Ei ole vielä ollut kärhämöitä! On sovittu, mitä tehdään aamusella ja illalla, joten niitähän sitä yritetään sitten aina tehdä.

Anna-Liisa on Sarin mukaan yleensä ehtinyt jo keitellä aamupuurot siinä vaiheessa, kun Alinan hoitajat saapuvat. Ja yleensä aina kyse on samoista hoitajista.

– Se on ainakin todella hyvä juttu, että montaa eri hoitajaa ei käy. Ei tarvitse aina selitellä asioita. Meillä on sujunut hyvin myös käyntiaikojenkin puolesta. Hoitajat tekevät mitä pyydetään, ovat tarkkoja ja tekevät vielä kaiken mielellään, Anna-Liisa kiittelee.

Sari alkaa tehdä jo lähtöä käynniltään ja tuleva joulun vietto tulee vielä puheeksi Anna-Liisan kanssa. Asunto kaipasi vielä jouluisempaa ilmettä, joten vielä ennen lähtöä etsittiin sähköinen adventtikynttelikkö ikkunalaudalle ja jouluvalot ikkunaan palamaan. Niin kiire seuraaviin menoihin ei sentään ollut.

– Kiitos. Nyt minäkin sain tänne joulun, Anna-Liisa hymyilee.