”Kun ikääntyy, niin kotona pysyäkseen tarvitaan ehdottomasti erilaisia kotipalveluita.”
Kalervo ja Annikki Varsa toivottavat vieraan tervetulleeksi kotiinsa. Rauhallisella paikalla Tikkurilan tuntumassa oleva asunto on ollut pariskunnan tukikohtana jo kohta 30 vuotta.
– Tulimme Vantaalle vuonna 1956, jolloin muutimme työsuhdeasuntooni. Olin Tikkurila Oy:ssä tutkimusjohtajana ja matkustelin ympäri maailmaa. Olin vielä töissä, kun muutimme tähän. Eläkkeellä olen ollut nyt 20 vuotta, Kalervo muistelee.
Alina Vantaa-Helsingin yrittäjä Merja Chandi tekee olohuoneessa parhaillaan jalkahoitoa Annikille. Päätyminen Merjan asiakkaaksi johtui melkoisesta sattumasta.
– Oikeastaan hän otti yhteyttä meihin, Annikki naurahtaa.
Vantaan kaupunki on antanut kotihoidon asiakkaille luettelon, johon on listattu 87 eri yritystä.
– Oli hirvittävän vaikea yrittää tehdä näistä valintaa. Juuri kun olimme pohtimassa, mistä mahtaisimme tilata palveluita, Merja sattui soittamaan sillä hetkellä.
– On aivan tuuripeliä, millaisen palveluntarjoajan täältä sattuu löytämään. Olemme todella tyytyväisiä siihen, että löysimme Merjan. Tuntuu siltä, niin kuin olisimme tunteneet jo pitempään. On hyvä, ettei tarvitse pelätä sitä hoitajaa, jonka ovesta kotiinsa päästää, Annikki kiittelee.
Kalervo kertoo, että kaupungin kartoittaja kävi heidän luonaan ja antoi apuvälineitä päivittäiseen käyttöön. Samalla heille jäi kyseinen yhteystietolista. Kalervo naurahtaa, että saamaansa rollaattoria hän ei ole sen kummemmin käyttänyt.
– Kerran lähdimme Kalervon kanssa kävelylle. Hän otti rollaattorin mukaansa. Ei ollut lunta, vaan tiet olivat kuivat. Jo lyhyen matkan jälkeen hän sanoi, että käännytään jo takaisin, on pakko päästä lepäämään. Asento oli niin huono, eikä vekottimen kanssa päässyt liikkumaan kovin hyvin, Annikki kertaa taannoista kävelyreissua.
Vaikka pariskunnalla on ikää jo yli 80 vuotta, avuntarve on kohdattu vasta aivan hiljattain. Merja saa heiltä runsaasti kiitosta.
– Olemme kovasti tykänneet Merjasta. Kun ikää karttuu, kaikki ei toimi. Esimerkiksi korkealle ei viitsi kavuta. Kun edellisellä kerralla kävimme kansallisen senioriyhdistyksen tilaisuudessa, kaksi henkilöä kertoi tippuneensa kotona jostain korkealta, Kalervo toteaa.
– Sellaisia tilanteita pyrkii jo itsekin välttämään. Ei viitsi nousta jakkaralle ja kyykistyminenkin on vaikeaa. Alalaatikkoihin on vaikea päästä käsiksi.
Annikki kertoo lähipiiristä esimerkkitapauksen. Heitä kymmenisen vuotta vanhempi pariskunta oli kurkotellut tavaraa korkealta kaapista ja molemmat olivat kaatuneet toistensa päälle. Sen jälkeen heidän kuntonsa oli heikentynyt.
– Meillekin tämä tilanne on tullut melko äkkiä. Etenkin Kalervo oli tosi pirteä pitkään, mutta nyt kävelyn kanssa alkaa olla jo vaikeuksia. Aikaisemmin kävimme paljon kävelemässä ja pyrimme pitämään kunnostamme huolta.
Samaan aikaan Merjan antama jalkahoito on päätöksessään ja laitteen surina loppuu.
– Nyt olisi valmista, miltä se nyt tuntuu? Merja kyselee.
– Kiitoksia, oikein hyvältä tuntuu. Näissä merkeissä taas sitten palataan, Annikki kiittelee.
Kalervo toteaa, että kotihoito- ja kotityöpalveluala lisääntyy nyt voimakkaasti. Ikäihmiset haluavat asua kotona ja vastaanottaa apua.
– Jo kymmenkunta vuotta sitten asia oli vanhuusneuvostossa voimakkaasti esillä. Nyt alan kasvun huomaa vielä paremmin. Ihmiset haluavat olla kotona.
– Kun ikääntyy, niin kotona pysyäkseen tarvitaan ehdottomasti erilaisia kotipalveluita. Siihen kuuluvat olennaisena osana siivous ja esimerkiksi ihan yksinkertaisia hoivapalveluita, kuten kynsien leikkuu. Itse ei meinaa enää pystyä. Uskon, että kotiavun tarve lisääntyy vielä lähitulevaisuudessa, Kalervo painottaa.
Merja toteaakin olevansa vähän kuin vanhan ajan kodinhoitaja. Alinan palvelut voivat olla joko pieniä tai suuria, aina asiakkaan tarpeen mukaan.
– Tehdään tarvittaessa huushollin ylläpitoa, huolta ja hoivaa. Kaikkea normaalia arjen apua, mitä vaan tarvitaan, Merja korostaa.