Kaarinan kokeilu kannatti

”Palveluiden tarve on vaihdellut, mutta Alina ei ole tuottanut missään vaiheessa pettymystä.”

Äkillistä apua tarvinnut Kaarina ei taannoin voinut jäädä odottamaan pitkään hoivapalvelun saantia. Alina oli tuolloin nopeasti paikalla ja tarvittava apu on löytynyt myös senkin jälkeen.

Alina Pori aloitti toimintansa syksyllä 2015. Kaarina Virtanen on ollut yrittäjä Elina Palomäen asiakkaana melkein alusta lähtien.

Kaarinan toimintakyky heikkeni sairasteluiden takia, joten arkipäivän perustoimintojen suorittaminen hankaloitui merkittävästi. Kun Kaarina on muutenkin jo sokea, ilman apua oli mahdotonta jatkaa.

– Ei siinä oikein pystynyt mitään tekemään. Soitin seurakunnan diakonille, joka hoitaa näkövammaisten avustuksista. Hän ehdotti tällaista palvelua ja kysyi, että voiko antaa numeroni Alinaan? Minä sanoin että tietenkin, eihän tästä muuten mitään tule. Voidaanhan sitä kokeilla, Kaarina muistelee.

No kannattiko kokeilu?

– Kyllä kannatti, Kaarina naurahtaa.

– Jos kaupungilta olisi kysynyt, niin ensin olisi pitänyt käydä tekemässä kontrollikäynti, pitää kokous ja tehdä päätökset, myönnetäänkö vai eikö myönnetä apua… Siinä olisi kestänyt niin kauan, joten päädyimme tähän vaihtoehtoon.

Alina ei ollut Kaarinalle entuudestaan tuttu, mutta diakoni oli tutustunut jo yrittäjä-Elinaan aikaisemmin.

– Kaikki on hyvällä mallilla. Kun on yksin illat ja yöt, sekä lauantait ja sunnuntait, ikinä ei tiedä mitä voi tapahtua. Kaikkea apua olen saanut ja täällä on tarvittaessa käyty viikonloppuisinkin.

– Välillä on käyty kolme kertaa päivässä, välillä kerran viikonlopussa ja toisinaan kahdesti päivässä. Palveluiden tarve on vaihdellut, mutta Alina ei ole tuottanut missään vaiheessa pettymystä, Kaarina kertoo tyytyväisenä.

Yrittäjä Elina Palomäki kertoo, että Kaarina on saanut monenlaista hoivapalvelua ja häntä autetaan kaikessa mihin hän vain pyytää apua.

– Viime aikoina hän on ollut niin hyvävoimainen, että avun tarve on ollut vähäisempää. Koitamme kuitenkin palvella häntä kokonaisvaltaisesti – oli hänellä sitten mitä tahansa huolia.

Kaarina muistelee naurahtaen, miten nopeasti hän saikaan apua Alina Porista ja Elinalta. Soitto tuli takaisin vielä samana päivänä kun hän oli jutellut diakonin kanssa. Elina tuli käymään jo seuraavana päivänä.

– Voin suositella kyllä palveluita kenelle vaan, joka on sellaisessa pisteessä että apua tarvitsee, eikä oikein muualtakaan apua tiedossa, Kaarina suosittelee.

– Ja kerran kun Kaarinalle oli tullut heikko olo flunssan takia, niin olimme tunnin päästä soitosta auttamassa. Emme nyt ihan aina palokuntamaiseen palveluun pysty, mutta yritämme parhaamme ja saapua paikalle nopeallakin aikataululla, Elina korostaa.