Matti ja Rauni saavat palvelua oman kylän Tiinalta

”Tiina onkin melkein jo talon väkeä.”

Kun ihminen on jo entuudestaan tuttu ja luotettava, hänen kanssaan on helppoa tehdä yhteistyötä. Matti ja Rauni Yli-Ketola tuntevat Oriveden Alina-yrittäjä Tiina Hietasen jo vuosikymmenten takaa.

Matti Yli-Ketola on asunut Oriveden Hirsilässä sijaitsevalla tilalla koko ikänsä. Myös vaimo Rauni on ehtinyt asustelemaan Matin kanssa komealla paikalla yli 50 vuoden ajan.

– Kyllä tässä on ehtinyt kaikki nurkat tutkia moneen kertaan. On ollut mukava paikka asustella. Ei ole häiritseviä tekijöitä, Matti tokaisee.

Myös paikallinen Alina-yrittäjä Tiina Hietanen on kotoisin Hirsilästä. Hän on tuntenut Yli-Ketolat koko ikänsä.

– Tiinan kanssa ollaan tunnettu jo pitkään, ja nyt vuoden verran ollaan asioitu näissä hoivapalveluasioissa.

Yli-Ketolat eivät ole aikaisemmin tarvinneet kotiapua. Ajatus avun tarpeesta heräsi kun tuttu Tiina oli kertomassa Alinan toiminnasta muistiyhdistyksen kokouksessa.

– Puhuttiin sitten kotona keskenään, että apua saattaisi jo tarvita. No poikamme sanoi siihen, että ottakaa nyt ihmeessä apua vastaan kun Tiina on tuttu entuudestaan, Rauni kertaa.

– Ja totta kai oman kylän ihmiset ovat aina etusijalla, Matti lisää.

Yli-Ketoloilla on nyt hyvä turvaverkko ympärillään. Jälkikasvua on muuttanut lähettyville saman tilan yhteyteen.

– Etenkin yöaikaan on hyvä, että apua on heti saatavilla. Sitten Tiina on tietenkin vielä lisäksi, Rauni toteaa.

– No Tiina onkin melkein jo talon väkeä, Matti naurahtaa.

Matin ja Raunin puheissa korostuu moneen kertaan tyytyväisyys heidän saamiinsa palveluihin.

– Kyllä tässä on kaikki toiminut koko ajan. Ei voi liikaa kehua, Matti täsmentää.

– Kaikki on mennyt, kuten on pitänytkin. Mitä on sanottu ja toivottu, niin kaikki on toteutettu. Minä kun en ole sellainen ihminen, että alkaisin ketään neuvomaan tai vahtimaan, tee se tai tee tämä. Tiina on tehnyt kaiken, mitä on sovittu, Rauni kiittelee.

Rauni on Matin omaishoitaja. Kaikista etuuksista ei ollut vielä vähän aikaa sitten tietoa, mutta nyt elämä on helpottunut palvelusetelin avulla. Hänkin pystyy nyt käymään esimerkiksi terveyskeskuksessa.

– Tiina on täällä sitten Matin kanssa sen aikaa. He lenkkeilevät, jumppaavat ja keittelevät kahvia. Matti tykkää kovasti kävelylenkeistä.

Kun toisen tuntee muistakin ympyröistä, on helppo jutella eri asioista. Alina palvelee tarvittaessa jokaisen yrittäjän tai hoitajan erikoisosaamisen mukaan.

Molemmat toteavat että Tiinan antama apu on niin tärkeää, että ei voisi enää paremmin tässä tilanteessa mennä. Kaikki on sujunut nappiin.

– Tässä saa nyt kaiken. Tiina esimerkiksi siivoaa jos tarvitsee. Yleensä kyllä siivoan itse, mutta hän tekee aina sitä mitä milloinkin tarvitsee. Toiveet toteutuvat, Rauni kiittelee.

Yli-Ketolat ovatkin mielellään suositelleet Alina Orivesi-Kangasalan ja Tiinan palveluita paikallisille.

– Erityisesti meidän kaltaisille apu on tarpeen ja palvelut ovat hyväksi. Haluamme asua kotona ja palveluiden äärelle on jonkin verran matkaa, Rauni toteaa.

– Ei voi tosiaankaan moittia. Jos ryhtyy moittimaan, niin pitää kyllä katsella itse peiliin siinä tapauksessa, Matti murjaisee lopuksi.