Pannukakusta se lähti

”Ajattelin pitkään, että nyt vihdoin tarvitsisi hankkia palveluita.
Innostuin heti kun palveluntarjoaja tuli lähelle.”

Kun ajatus herää, on parempi myös ryhtyä toimeen. Raisiolaisen Lasse Toivon ei tarvinnut etsiä hoivapalveluita kaukaa, sillä Alinalla on toimipiste aivan lähettyvillä. Yhteistyö alkoi avajaisissa tarjoiltujen pannukakkukahvien jälkeen.

Reilun puolen kilometrin päässä asusteleva Lasse Toivo on tuttu näky raisiolaisessa kauppakeskuksessa. Hyvässä kunnossa oleva Toivo saapuu tervehtimään tuttua Alina-yrittäjää ja kysyy heti kuulumiset Heidi Toivoselta.

– Istun näillä käytävän penkeillä joka aamu. Aina kun hän tulee aamulla töihin, näemme ja vaihdamme kuulumiset, 88-vuotias Toivo kertoo.

Kuljetusalalla koko työuransa työskennellyt aktivoituu joka päivä liikkeelle. Siihen on erittäin hyvät syyt.

– Lähden joka aamu tekemään pienen kierrokseni. Meillä on ”poikaporukka”, joka on kokoontunut lähes päivittäin jo vuosien ajan. Keskustelemme kaikki maailman asiat halki. Itse olen porukan vanhin, nuorin on noin 70-vuotias.

Toivo on ollut Alina Raisio-Turun asiakkaana yrityksen perustamisesta lähtien. Ajatus hoivapalveluihin tukeutumisesta oli hautunut mielessä jo pitempään.

– Ajattelin pitkään, että nyt vihdoin tarvitsisi hankkia palveluita. Innostuin heti kun palveluntarjoaja tuli lähelle.

Alinalla on ollut siis tyytyväinen raisiolaisasiakas heti avajaiskahveista alkaen. Kokemusta on myös muista alan toimijoista, mutta muut eivät ole kyenneet vastaavaan palveluun.

– Olen erittäin tyytyväinen. Suosittelen tätä myös muille ikäihmisille. Luotan Heidiin täysin, meillä on ollut alusta alkaen hirvittävän hyvä yhteisymmärrys. Sijoitan hänet listallani ykköseksi, Toivo hehkuttaa.

Lasse Toivo kertoo, että hän ei tarvitse laajempia palveluita. Ikäihmiset ovatkin monesti tyytyväisiä pieniinkin asioihin. Yksi tärkeimmistä arvostetuista asioista on yksinkertaisesti luottamus. Pitkän elämänkokemuksen ansiosta asioihin löytyy perspektiiviä.

– Kun on elänyt pitkään ja nähnyt kaikenlaista, osaa arvostaa nykyisyyttä ja pieniä asioita. Nykyihminen vaatii paljon enemmän. Menin itse jo 12-vuotiaana töihin, olin tuolloin pullakuskina – eli kuljetusalalla jo silloinkin, naureskelee Toivo.

– Kehitys on kehittynyt niin kauhealla vauhdilla elinaikanani, että nykyään ei tarvitse enää tehdä muuta kuin katsoa pankista, että eläke on tullut tilille.

Kehitys on näkynyt etenkin lääketieteessä, jonka huippuosaamisesta myös 88-vuotias Toivo on päässyt nauttimaan.

– Minulle tehtiin vuonna 1992 ohitusleikkaus. Tohtori antoi työlle kymmenen vuoden takuun. Nyt takuu on pitänyt jo yli 20 vuotta!

Monien tuotteiden takuuajat eivät aina ole pitkiä, eivätkä tuotteet ole kestäviä. Taisi olla yksi parhaista kaupoista?

– Ehdottoman hyvä kauppa, Toivo kertoo tyytyväisenä.

Lasse Toivolla riittää siis tekemistä päivästä toiseen. Poikaporukan keskustelujen lisäksi mies on innokas penkkiurheilija. Talvella huomio kiinnittyy Turun Palloseuran otteluihin, myös paikalliset jalkapalloseurat ovat kesällä tarkassa syynissä.

Välillä keskustelu sivuaa ohitusleikkauksen tuomaa jatkoaikaa. Lasse Toivo erehtyy tituleeraamaan itseään vahingossa vasta 78-vuotiaaksi.

– Tässä iässä pitää jo vähän vähentää ikää, aivan kuten naisilla, Toivo kujeilee.

Haastattelija kertoo, että nämäkin ikävuodet olisivat menneet ihan täydestä. Sen verran pirteässä kunnossa mies vielä on.

– No tulet sitten kymmenen vuoden päästä uudestaan jutun tekoon!

Asia on näillä puheilla sovittu.