”Saan täydellistä palvelua”

Yrittäjä Terhi Laukkonen aloitti Alina-yrittäjänä Seinäjoella vuoden 2017 alussa. Helvi ja Esko olivat hänen ensimmäisiä asiakkaitaan. Asiakassuhde jatkuu yhä ja entistä tiiviimpänä.

Auto kaartaa taas Nurmossa tuttuun tapaan Helvin talon pihaan. Yrittäjä Terhi Laukkonen on tulossa aamukäynnille ja laittaa ovet tiukasti perässään kiinni, jotta Helvin kissa ei ehdi pujahtaa oven raosta ulos.

Helvi istuu tuvassa omalla paikallaan kiikkutuolissa ja tervehtii vieraita. Terhin ja Helvin kommunikointi on todella välitöntä, sillä ovathan he tulleet toisilleen jo hyvin tutuiksi vuosien aikana.

Monesti asiat ovat kuitenkin pienestä kiinni ja sattuman varassa. Helvin jo edesmenneellä puolisolla Eskolla oli suuri vaikutus siihen, olisiko heillä vielä tänäkään päivänä Alina-palvelut käytössään.

Helvi tarinoimassa tutussa kiikkutuolissaan.

– Julkinen kotipalvelu kävi meillä. Mieheltäni piti mitata mm. Marevanit ja tehdä verikokeet. Olisimme halunneet lisäpalveluita, mutta niitä ei meille kuitenkaan tarjottu, vaan palvelua supistettiin. Esko suuttui, ja sanoi ettei me pärjätä täällä, mikäli palvelua ei saada useammin.

– Hän otti jonkun lehden käteensä ja totesi kokeilevansa ”tohon ensimmäiseen paikkaan, näköjään nimeltään Alina”. Jos ei vastaa, niin soitetaan seuraavaan. Ensimmäinen vastasi ja se oli Terhi. Siitä se alkoi, aivan sattumalta, Helvi naurahtaa.

Eikä Helvin ole tarvinnut harmitella. Terhi ja muut Alina Seinäjoen työntekijät ovat auttaneet Helviä monissa arkisissa asioissa ja aiemmin myös puolisoa Eskoa.

– Kaikki kyllä toimii. Ei tästä tulisi yhtään mitään, jos Terhi ei täällä kotona auttaisi. Kaikki mitä minä pyydänkään, hän tekee – myös kaiken senkin mitä en pyydä!

Alinan toiminta perustuu omahoitajuuteen, eli yleensä aina sama henkilö pyrkii vierailemaan saman asiakkaan luona. Helville tämä ei ole niin tärkeä asia, mutta ainahan se helpottaa asioiden sujumista, kun tuttu hoitaja käy.

– Ainahan siihen vaihtoehto voi löytyä ja saa tänne muutkin tulla, jos Terhi on estynyt. Tärkeintä, että työ tehdään. Meillä on joustavuus toiminut puolin ja toisin hyvin.

Helvi muistaa vielä kirkkaasti Terhin ensimmäisen käyntikerran.

– Kun olimme hetken aikaa jutelleet, minä kysyin häneltä että ”mitä tähän sun työn kuvaas oikein kuuluu?” Hän vastasi yhdellä sanalla: ”kaikki”. Se on kyllä pitänyt paikkansa! Ja hän lupasi hoitaa vielä kissankin, jos olen jotenkin estynyt. Ne sanat jäivät iäksi mieleen.

Lupauksille tulikin katetta, kun molemmat joutuivat sairaalaan. Kissa jäi taloon yksin, mutta Terhi kävi huolehtimassa myös kotona päivystänyttä perheenjäsentä.

Kun Eskon vointi huononi, Helvi ja Terhi tekivät sopimuksen.

– Sovittiin, että kun Esko nukkuu pois, tieto tulee ensin minulle ja menen kertomaan Helville viestin, jotta hänen ei tarvitse vastaanottaa sitä yksin. Eihän häntä olisi voinut siinä tilanteessa yksin jättää, Terhi kertoo.

– Ja niinhän siinä kävikin, sinä sen tiedon minulle toit, Helvi täsmentää.

Terhi saapui eräänä iltana Helvin luokse sairaalasta ikäviä uutisia mukanaan. Helvi näki heti Terhin kasvoista, että kaikki ei ole nyt kohdallaan.

– Terhi senkin viestin minulle toi ja hoiti kaiken loppuun asti. Hautajaiset, kaikki. Häneen voi kyllä aina luottaa. Kävi Eskoakin yksin katsomassa, silloin kun en itse huonon kulkemiseni takia matkaan päässyt, Helvi kiittelee.

Erilaisten hoito- ja kotityöpalveluiden lisäksi Terhi on asentanut kotiin liikkumista helpottavia tukikahvoja ja ylläpitää taloa lähes talonmiehen ottein.

– Ja nyt on viheliäistä, kun en näe lukea enää lehteä. Terhi avaa myös laskut ja lukee lehdet ja kuolinilmoitukset – pitäähän se aina tietää, ketkä ovat paikkakunnalla kuolleet!

Kun Helviä pyydetään kuvailemaan Alina-palveluita lyhyesti, hän myös vastaa lyhyesti.

– Se on täydellistä.

– En tällä hetkellä tarvitse, enkä oikein tiedäkään mitä palveluita voisin tarvita lisää. Mutta jos vointi huononee, se on selvää että Terhi auttaa sitten lisää. Hänelle ei mikään ole vierasta ja tekee kaiken mitä pyydetäänkin. Toisenlaistakin palvelua on tullut koettua, joten tämä on täydellistä, Helvi korostaa.

Terhi on pitänyt hyvää huolta niin Helvistä kuin Kissistäkin.