”Tiedän kaiken menevän hyvin. Se on kaikista tärkein asia” – Alina auttaa Marjaa ja Mattia uudessa arjessa

Omaishoitajaksi puolisolleen Matille jäänyt Marja ajatteli vielä syksyllä, että he pärjäävät kahdestaan oikein hyvin. Tilanne pysyi vakaana aina alkutalveen saakka, jolloin tapahtui käänne.

Vointi muuttui, liikkuminen muuttui hankalammaksi ja ulkopuolisen avun tarve konkretisoitui. Kaikki vyöryi Marjalle yhtäkkiä eteen aivan uutena asiana. Mistä saada apua puolisolle ja miten tilanteessa tulisi toimia?

– Tilannehan meillä oli ollut jo pitkään päällä, mutta talvella tapahtunut muutos oli sellainen, että apua ruvettiin tarvitsemaan, Marja muistelee.

Marja sai Vantaan kaupungilta pitkän palveluntuottajien listan. Pikaisen silmäyksen jälkeen nousi esiin kaksi vaihtoehtoa. Marja katsoi netistä lisätietoja Alinasta. Pian Vantaan Alina-yrittäjä Sari Ruohosen puhelin soi.

– Ajattelin, että tämä on hyvä. Soitin Sarille ja hän sanoi tulevansa käymään jo saman päivän aikana!

Marja katselemassa takapihan istutuksiaan.

Marja ja Sari muistelevat, että yhteistyö alkoi tammi-helmikuussa.

– Ainakin kovat pakkaset olivat juuri silloin, muistan kun vietiin mattoja ulos, Marja naurahtaa.

Uuden tilanteen sisäistäminen ei ollut helppoa, eikä tähän oltu tiedetty varautua.

– Kaikki mitä tapahtui helmikuun jälkeen, oli aivan uutta. Lisäksi minun oli vaikea ottaa vastaan apua, sillä luulimme pärjäävämme hyvin. Tuntui aluksi kauhealta, että apua joutuisi ottamaan.

– Paljon on pitänyt nyt opetella uutta, mutta onneksi Sari on osannut auttaa monissa käytännön jutuissa. En olisi edes uskonut, että tällaisia palveluita on olemassa. Olemme aina olleet niin omavaraisia, mutta nyt olemme vain tyytyväisiä, että tällaista on saatavilla ja kaikki otetaan nyt vastaan.

Intervallijaksohoitoa mietittiin yhtenä vaihtoehtona, mutta Matti ei tällaista halunnut. Kun yhteistyö Alinan kanssa on sujunut hyvin, Marja ja Matti ovat oikein tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen.

– Sarilta on saanut aina aikoja ja kaikki on toiminut todella hyvin. Kun on pääasiassa yksi henkilö joka täällä käy, häneen on tullut tietynlainen suhde ja syvä luottamus. Se on minulle kaikkein tärkeintä, Marja kertoo.

– Mattikin on avautunut niistä ensimmäisistä kerroista aivan eri tavalla, huomaa että hänenkin puoleltaan on tullut luottamus. Hän ottaa Sarin mielellään vastaan ja oikein odottaa käyntiä. Se on todella tärkeää, jotta minä pääsen sillä aikaa hoitamaan asioitani.

Kolmen-neljän tunnin käyntikerroilla ehtii hyvin siivota ja olla Matin seurana. Lisäksi Sari on järjestänyt pieniä yllätyksiä käyntiensä yhteydessä.

– Kerran kun tulin takaisin kotiin, oli aivan ihanaa, että täällä olikin pesty myös ikkunat! Lisäksi Sari joskus virittelee Matin sellaiseen istuma-asentoon siivouksen ajaksi, että hän pystyy katsomaan telkkaria. Sekin on mukavaa, että luet hänelle lehtiä ja juttelet. Matti vastailee ja olet saanut hyvän kontaktin häneen, Marja kiittelee Saria.

– Kyllä, tuleehan sitä aina formula- ja muut tärkeät uutiset hänelle luettua, Sari naurahtaa.

Marja nostaa Alina-palveluissa tärkeimmäksi seikaksi luottamuksen ja turvallisuuden. Matin voi jättää Sarin hoitoon turvallisin mielin, eikä mistään tarvitse huolehtia kotoa poistuttuaan.

– Tiedän kaiken menevän hyvin. Se on kaikista tärkein asia. En todellakaan huolehdi sillä aikaa! Aina on hyvä mieli, kun tulen kotiin. Täällä tuoksuu puhtaalta ja huomaan että paljon kaikkea on tehty.

Marja onkin hyvillään tehtyään oikean ratkaisun.

– Ei ole tarvinnut harmitella valittuamme Alinan! Jo ensikontakti oli niin hyvä kun Sari tuli tänne niin nopeasti. Kaikki kävi näppärästi.

Sarin Alina-palveluita on kuulemma kehuttu lähiympäristöönkin ja kehutaan edelleen. Marja suosittelee lämpimästi Alinaa kotihoidon tarpeeseen.

– Tässä ympäristössä alkaa olla saman ikäisiä ihmisiä ja heidän kanssaan tulee keskusteltua myös näistä asioista.

– Mutta oletko sinä tykännyt käydä meillä, Marja kysyy Sarilta?

Sari naurahtaa ja kertoo että Marjan ja Matin luona on aina kiva ja helppo käydä.

– Koitan välillä muistuttaa häntä, että lähde rauhassa ja tule rauhassa. Omaishoitajana oleminen on todella rankkaa, joten pitää aina muistaa myös oma jaksaminen.

Marja suosittelee lämpimästi Sari Ruohosen Alina-palveluita.