Oriveden Alina on hyvähenkinen tiimi

Yrittäjä Tiina Hietasella on pyöritettävänään menestyvä yritys ja työhönsä erittäin motivoitunut hoitajatiimi. Luottamus on kaikkien kesken kunnossa ja porukalla on keskenään todella hauskaa.


Alina Orivesi-Kangasala on ollut toiminnassa marraskuusta 2013 alkaen. Yrittäjä Tiina Hietanen on paljasjalkainen paikkakuntalainen, joka tuntee useimpia asiakkaitaan jo pitkältä ajalta. Pienessä kaupungissa suhteista on hyötyä.

– Asiakkaita on tullut tuttujen ihmisten kautta ja asiakasmäärä on kasvanut tasaisesti. Tietoisuus on parantunut, esimerkiksi juuri palveluseteleistä. Olemme ainoa palveluseteleiden tuottaja alueella. Vaikka olemme toimineet vasta kovin vähän aikaa, niin homma on lähtenyt hyvin käyntiin, Tiina kiittelee.

Orivedellä onkin todella hyvä tilanne niin asiakkaiden kuin kuntayhteistyön osalta. Puskaradio on levittänyt tietoisuutta ammattitaitoisista alinalaisista. Ketjun tarjoamaan tukea ei voi myöskään vähätellä. Apua tulee monessa asiassa.

– Olisi pitänyt paljon etsiä tietoa itse, jos olisin lähtenyt yksin yrittäjäksi. Tämä veisi aikaa varsinaisesta hoitotyöstä.

– Kun työn tekee hyvin, siitä puhutaan eteenpäin. Kaupunki ei pysty niukkoine resursseineen tarjoamaan kaikkea, mutta me voimme räätälöidä palvelut tarpeen mukaan. Vanhukset ovat kuulleet tutuiltaan, että Alina tekee kuulemma sitä ja tätä, joten hekin haluavat myös palveluita, Tiina kertoo.

Palveluiden räätälöinnistä Tiinalla on kertoa hyvä esimerkki.

– Olin kerran asiakkaan kanssa sukulaistytön rippijuhlissa koko päivän. Annoin ruoan ja lääkkeet päivän aikana, kuljetin hänet paikalle ja olin auttamassa eri asioissa. Rouva ei olisi varmasti jaksanut omin avuin juhlia koko päivää.

Yrittäjyys sitoo ihmisen enemmän työhönsä kuin normaali palkkatyö. Ajatukset pyörivät enemmän vapaa-aikanakin työn ympärillä. Tiinan mielestä tämä on kuitenkin pieni paha.

– Voin suunnitella työpäiväni itse ja päivät ovat hyvin erilaisia sekä sisällöltään ja pituuksiltaan. Työ on siis luonteeltaan hyvin vaihtelevaa. Kotona ei ole pieniä lapsia, joten elämäntilanne mahdollisti yrittäjäksi ryhtymisen.

Parasta yrittäjyydessä on nimenomaan varsinainen työ.

– Tykkään kyllä asiakkaista. Meillä on paljon mieluisia paikkoja, joihin on kiva mennä. Ihmiset, jotka pyytävät meitä koteihinsa, ovat tyytyväisiä että olemme olemassa. Apu otetaan kiitollisena vastaan, Tiina hymyilee.

Tiina joutui tilanteeseen, jossa hän tarvitsi nopeasti pari uutta työntekijää. Haku oli päällä ja samalla hän yritti itse miettiä tuntemiaan henkilöitä läpi. Yhtenä yönä mieleen juolahti tuttu nimi. Tiina päätti soittaa Katariina Kantoniemelle, jonka hän tunsi edellisestä työpaikasta.

– Tiesin, että hän ei ole töissä sillä hetkellä, joten ajattelin että hän saattaa olla vapaa tulemaan töihin.

– Tiina soitti ja pyysi käymään toimistolla. Luulin tulevani haastatteluun, mutta teimmekin saman tien työsopimuksen, Katariina naurahtaa.

Katariina on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt jo 20 vuoden ajan erilaisissa sairaanhoitotehtävissä. Hyvin pian remmiin liittyi myös kotipalvelu- ja hoivatyötä tekevä Ulla Ottman.

– Halusin uuden työn ja laitoin hakemuksen. Tiina piti minua jännityksessä noin 20 tuntia, Ulla muistelee huvittuneena.

Kaikesta näkee, että kolmikolla on keskenään hauskaa työssään. Toimistolla ei ole montaa hiljaista hetkeä ja iloinen nauru helähtää tasaisin väliajoin ilmoille.

– Täällä on niin mahdottoman hyvä ilmapiiri. Meidän on hyvä tehdä yhdessä töitä ja tulemme hyvin juttuun. Juttelu on tosin lähinnä WhatsApp-keskustelua, sillä harvemmin olemme tässä toimistolla yhtä aikaa, Ulla kertoo.

– Koska olemme muuten viimeksi Katariinan kanssa nähneet? Onko siitä jo kaksi viikkoa? Kylläpä aika menee nopeasti, naiset naurahtavat.

”Odotas… Älä vielä ota kuvaa…”

Katariina ja Ulla kertovat viihtyvänsä hyvin erityisesti siksi, että työ on huomattavasti vapaampaa kuin kunnallisella puolella. Asiakas on heille aina ykkönen ja ilmoittaa, mitä haluaa tällä kertaa hoitajien hänelle tekevän.

– Ei tarvitse miettiä että voinko vaikka laittaa kananmunat kiehumaan, tai lakaista lattian eteisessä kun kengistä on tullut niin paljon hiekkaa, Ulla toteaa esimerkkejä.

– Pystyn paljon vapaammin päättämään ja sopimaan asiakkaan asioista. Kukaan ei määrittele aikaresursseja tai kiellä tekemästä jotakin. Meille ei sanella, mitä saa tehdä ja mitä ei, Katariina summaa.

– Ja Tiina pitää meistä hyvää huolta, Ulla kiittelee.

Tiina toteaa väliin, että hommat hoituvat todella mutkattomasti, eikä häntä tarvita oikeastaan missään välikätenä. Työntekijät saavat sovittua asioita hyvin keskenään.

Kun työntekijöillä on hyvä olla, tämä näkyy myös asiakkaille päin. Positiivista palautetta on tullut monelta taholta.

– On hienoa saada asiakkaat tyytyväiseksi, kun kaikki hommat on tehty heidän mielensä mukaan. Tässä vasta olin asiakkaan luona, jonka kanssa juttelin, lämmitin pirttiä ja tein kaikki muutkin sovitut hommat. Siitä on mukava lähteä seuraavaan paikkaan, Katariina hehkuttaa.

Ulla muistuttaa, että jokaisen asiakkaan tulee saada aina mahdollisimman hyvää palvelua. Omat jäljet täytyy jättää sellaisiksi, että tästä jää puhdas omatunto.

– Jos teet jotakin joskus huonosti, niin se on itselläsi seuraavalla kerralla edessä. Asiakas ottaa sinut vastaan seuraavallakin kerralla tyytyväisenä ja iloisena, kun teet hommat kunnolla. Vaikka et itse menisikään samaan paikkaan seuraavalla kerralla, niin täytyy pitää huoli että seuraavalla kävijällä ei ole kaaosta edessään.

Pienistä onnistumisen tunteista koostuu myös yrittäjän arki. Kun asiat on saatu selvitettyä ja puhelut soitettua, moni homma on taas mennyt eteenpäin. Tiina haluaa korostaa asiakkaan olevan kuitenkin aina ykkönen ja kaikki työ tähtää siihen, että tämä tavoite toteutuu.

Ja mikäpä toteutuessa, jos yhteistyö porukan kesken toimii edelleen yhtä hyvin jatkossakin.

– Myös minulla on paljon vielä opeteltavaa monessa asiassa, mutta aina tulee hyvä mieli kun asiat lähtevät eteenpäin, eikä tekemättömiä töitä jää.

– Mutta yhteistyömme on todella joustavaa. Voin laittaa kummalle tahansa viestiä, mikäli yhtäkkiä pitääkin lähteä esimerkiksi jakamaan mummolle lääkkeet. Ja olen varma, että he hoitavat homman. Jousto pelaa puolin ja toisin. Ei tarvitse ajatella, että uskallanko pyytää heiltä ylimääräistä työtä, Tiina kiittelee.

Ulla kertookin, että yhteyttä otetaan heti jos tarve vaatii. Jos toisesta ei kuulu mitään, silloin tietää että asiat ovat kunnossa. Luottamus on aivan huipussaan.

– Kynnys ottaa yhteyttä ja tunnustaa olla tietämättä jotakin, se on todella alhainen. Aikaisemmissa töissä ei välttämättä edes tiennyt, keneltä voi kysyä mitäkin. Nyt minulla on todella luottavainen mieli, Ulla toteaa.

Ja nyt naiset ovat valmiina poseeraamaan. Vasemmalla Ulla Ottman, Katariina Kantoniemi keskellä ja yrittäjä Tiina Hietanen oikealla.